Плажовете на Черноморец не са замърсени с радионуклиди и опасност

...
Плажовете на Черноморец не са замърсени с радионуклиди и опасност
Коментари Харесай

Експерт: Плажовете на Черноморец не са замърсени с радионуклиди

Плажовете на Черноморец не са нечисти с радионуклиди и заплаха за жителите на града, както и за туристите не съществува. Това сподели за Агенция „ Фокус “ полк. доцент доктор Димитър Недевски - шеф на катедра " Мениджмънт на изключителните обстановки " към Факултет " Командно-щабен " на Военна академия " Георги С. Раковски ", по отношение на информацията за повишен радиационен гама декор в залива Вромос. По думите му не е такава обстановката в региона на залива Вромос. „ Нормалните стойности на гама фона по Южното Черноморие са от порядъка на 0,1- 0,11 микросиверта за час (µSv/h).
При направени замервания от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) са установени повишени стойности единствено в региона на залива Вромос. Замърсяването е неравномерно и характерното е, че има избрани обособени сектори, в които тези стойности са по-високи така наречен разпетняване на това радиоактивно замърсяване “, изясни той. Полк. Недевски посочи, че замърсяването е регистрирано единствено в региона на залива Вромос и по-точно пясъчната линия, а водата в региона не е нечиста.
Той изясни, че алфа, бета и гама лъченията, получени при радиоактивния разпад работят по характерен метод върху организма. „ В секторите, където има повишени стойности, би трябвало да се има поради, че заплахата за хората е главно от опцията за попадане на радионуклиди в организма и предизвикването на така наречен вътрешно облъчване. Когато се регистрират процесите и взаимоотношението на лъченията с материята, през която минават, от огромно значение е да се вземе поради, че те зависят от самостоятелните физиологични особености на организма – възраст, пол, физическо положение, тъй че това са доста самостоятелни индикатори “, разяснява той.
„ Доколкото съм осведомен, този проблем съществува от години. Прави ми усещане, че има сезонно фокусиране върху него и нищо чудно това да е подбудено от чисто конюнктурни аргументи. Считам, че обикновено и вярно е да се има доверие на РЗИ, която е органът, който се произнася за това има ли заплаха за здравето на хората “, сподели още полк. Недевски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР