Плачът не само успокоява, но и регулира сърдечния ритъм, съобщи

...
Плачът не само успокоява, но и регулира сърдечния ритъм, съобщи
Коментари Харесай

Разкриха още една полза от плача

Плачът освен успокоява, само че и контролира сърдечния темп , заяви в. " Дейли мейл ", базирайки се на австралийски учени.

Известно е, че сълзите оказват помощ за справяне и възобновяване от сложни обстановки. Това се изяснява с психични или биологични промени, с изхвърляне на отрови . Учените от университета на Куинсланд са решили да ревизират това.

Екипът, управителен от Леа Шарман, е работил със 197 дами, гледали тъжно или неутрално видео 17 минути. Учените са предпочели дами, тъй като те са по-склонни да плачат от мъжете. От 132-те участнички, гледали разстройващ клип, 71 се разплакали. Останалите останали спокойни. След това учените подложили участничките на физически стрес - потапяне на ръката в ледена вода, до момента в който устоят. През целия опит било следено дишането и сърдечният им темп. Проби от слюнката послужили за премерване на хормона на напрежението кортизол.

Резултатите демонстрираха, че " ревлите " поддържат устойчиво дишане, а пулсът им се забавя, до момента в който при другите дишането се учестява. Разлика в кортизоловите равнища и издръжливостта към болежка няма. 
 iStock/Getty Images-->
" Това допуска, че плачът оказва помощ общо за поддържане на биологична хомеостаза " - пишат създателите. Хомеостаза е развой на поддържане на непрекъсната вътрешна среда, в това число сърдечен темп и кръвно налягане. 

Възможно е плачът да успокоява точно посредством закъснение на дишането и регулирането на пулса. 

В действителния живот обаче - да вземем за пример при загуба на непосредствен или разлъка, плачът може да провокира разнообразни биологични реакции. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР