пл. Независимост N1пл. Независимост N1Съобразно новите противоепидемични мерки, въведени от

...
пл. Независимост N1пл. Независимост N1Съобразно новите противоепидемични мерки, въведени от
Коментари Харесай

Театърът и операта във Варна отварят врата на 12 април

 пл. " Независимост " N1

пл. " Независимост " N1

Съобразно новите противоепидемични ограничения, въведени от 22 март 2021 година, екипът на Театрално-музикален продуцентски център Варна анулира, както към този момент бе оповестено, всички мартенски спектакли и гастроли на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ и Държавна опера Варна. Представленията ще бъдат обновени през април с 6 театрални и 7 оперни спектакъла.

Честването на 100-годишнината на Варненския трагичен спектакъл с премиерата на юбилейния театър " 100! “, планувано за 12 и 13 март, ще се организира месец по-късно на същите дати - 12 и 13 април. Боян Иванов, един от най-оригиналните модерни български режисьори, употребява обичаната си театрална форма скеча, с цел да построи богата палитра от обстановки, персонажи и гледни точки, които поднесени с възприятие за комизъм и самоирония, търсят метафизичен систематизирания на релацията човек - спектакъл. Резултатът е един атрактивен юбилеен театър, в който варненските трагични актьори влагат цялата си сила и гений.

След представлението на юбилейния театър " 100! “ на 13 април ще бъдат връчени премиите " Златна маска “ 2021 и ще бъде разгласен регламентът на националния конкурс за нова българска драматургия на Варненския трагичен спектакъл.

" 100! “ ще се играе и на 26 април.

Комедийните заглавия " Любовникът от ZanziБар “ от Ели Саги, реж. Атанас Атанасов, има две дати – 3 и 27 април, " Владимир “ от Матяж Зупанчич, реж. Николай Кенаров, е на 7 април, а " Двубой “ от Иван Вазов, реж. Стоян Радев Ге.К. – на 15 април.

Априлската театрална стратегия приключва с " Отело “ от Шекспир, реж. Пламен Марков, на 28 април.

Отпада обаче гастролът на " Отело “ в София на 15 март, тъй че столичани могат да върнат билетите си на касата на НТ " Иван Вазов “.

Преди 75 години, на 1 април 1946 година е основан Държавният симфоничен оркестър във Варна с пръв диригент Руслан Райчев, прераснал по-късно в Държавна филхармония Варна. На този незабравим празник е отдаден Симфоничният концерт на 17 април, под диригентската палка на световноизвестния маестро Павел Балев, основен диригент на Филхармонията в Баден-Баден и основен живописен началник на интернационалната лятна академия " Карл Флеш “.

В програмата на концерта са включени българската премиера на две сюити от актуалния балет " Сътворението на света " от Андрей Петров, интродукция " Прометей " от Бетовен и Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел. Солист ще бъде младият виртуоз на пианото Ивайло Василев, който на 13 години към този момент има забележителна сбирка с над 20 награди от интернационалните състезания.

Варненската опера, учредена на 6 април 1947 година, ще означи своята 74-та годишнина на 23 и 24 април с премиерата на операта " Вълшебната флейта “ от Моцарт, която не е поставяна тук от 32 години. С премиерата на това заглавие, навръх превратната за обществено-политическото развиване на България дата 10 ноември 1989 година, е била открита ремонтираната близо десетилетие Основна сцена на Варненския спектакъл. 

За диригент-постановчик на " Вълшебната флейта “ в този момент е поканен маестро Христо Христов, постигнал забележителни триумфи като най-младият диригент на Варненската филхармония през 1990-те години. Режисьор на постановката е Антониу Замфир от Опера Крайова в Румъния. 

Априлската стратегия на Варненската опера стартира на 14 април с балета " Лебедово езеро “ от Чайковски, хореография Сергей Бобров, с примабалерината от Скопие Мария Кичевска в ролята на Одета/Одилия. 

За Световният ден на балета 29 април варненските балетни аертисти приготвят празнична Балетна церемония с режисьор Светлана Тоншева и хореографии на Светлана Тоншева, Анна Пампулова, Франциско Руиз и Павел Кирчев. 

През април са планувани още мюзикълът " Парижката Света Богородица “ от Рикардо Кочанте, реж. Петко Бонев, дир. Страцимир Павлов на 16 април и Камерен концерт " Испанска приказност на възприятията “ на 25 април, с произведения на Мануел Де Фая и Морис Равел, в който са ангажирани изтъкнати инструменталисти, оперни, трагични и танцови актьори.

Закупените билети за анулираните мартенски събития на ТМПЦ Варна могат да бъдат презаверени или върнати на касата на театъра, пл. " Независимост “ 1.

Работно време: понеделник-петък 10:30-13:30 и 14:30-17:30; събота-неделя 11:00-16:00.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР