pixabay Родители са били подведени да подписват декларации за съгласие децата

...
pixabay
Родители са били подведени да подписват декларации за съгласие децата
Коментари Харесай

Родители подведени да дават съгласие за COVID тестване вкъщи, децата им остават онлайн

 pixabay Родители са били подведени да подписват заявления за единодушие децата им да бъдат тествани у дома за COVID-19, а не в учебно заведение, каквото е изискването за подновяването на присъственото образование за учениците от 1. до 4. клас. МОН позволява тестване у дома само за децата със специфични просветителни потребности, а не за всички.

Резултатът от това комплициране е, че децата ще останат да учат онлайн у дома, тъй като срокът за подаване на декларациите изтече. Той беше до 12 ч. през днешния ден.

За връщане към присъственото образование беше належащо най-малко 50% от родителите в класа да са дали единодушие за тестване в учебно заведение, написа offnews.bg.

" На 25 октомври попълнихме анонимна анкета дали сме съгласни децата да бъдат тествани. На 5 ноември получихме декларация за предоставяне на единодушие за тестване на учениците, само че в домашни условия " - описа майка на възпитаник от София. Тя даде на OFFNews изпратената по електронен път декларация и фотоси от чат сред родители и класния началник в shkolo.bg. От нея е видно, че даденото единодушие е за тестване в домашни условия.

" Предвид това, че стресът за децата ще бъде по-голям, в случай че бъдат тествани в учебно заведение, и поради идните промени в метеорологичната конюнктура през идните седмици и месеци, се обръщаме с молба към Вас тестването да се реализира в домашни условия два пъти седмично (в понеделник и в четвъртък) преди образователните занятия. Децата да идват в учебно заведение с изработен тест. Във връзка с това на родителска среща при започване на седмицата преди 10.11. всеки родител ще бъде подготвен от дипломиран експерт да борави с въпросния " антигенен тест с храчене в пликче ", какъвто ще му бъде раздаден авансово. Разчитаме на Вашето схващане, помощ и отговорност, с цел да бъде сбъднат естествен образователен развой. Нека дружно се оправим и с това " - написа класният.

От чата излиза наяве, че решението за тестване у дома е на Педагогическия съвет.

OFFNews се обърна към управлението на учебното заведение с молба за обяснение за какво родителите са попълвали декларация за тестване у дома - която е годна единствено за деца със СОП - в случай, че управляващите в страната не позволяват такова нещо.

" Училището не може да сътвори условия за тестване на учениците в учебна среда и по Заповед РД 09- 4201 от 5.11.2021 г на МОН учениците от 1. до 4. клас остават да се образоват в ОРЕС (обучение от разстояние в електронна среда - бел. ред.). Въпросната декларация е наша декларация, в която на никое място не се загатва, че ученикът е със СОП. Надявахме се, че МОН ще уважат нашата позиция тестванията да се вършат вкъщи и с подготвен резултат учениците да идват в учебно заведение. Така в действителност бихме желали да върнем децата в учебно заведение. За страдание от МОН не утвърдиха нашето предложение с претекст, че пробата би могъл да бъде манипулиран от родителите и заради тази причина, спазвайки заповедта, ние оставаме в ОРЕС ", дадоха отговор от учебното заведение.

По информация на OFFNews сходно комплициране има и в други учебни заведения. В МОН обаче не са подавани други сигнали. Оттам започнаха инспекция в столичното учебно заведение.

Има и учебни заведения, в които учители непосредствено разубеждават родители да подписват декларация за единодушие за тестване в клас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР