[Pixabay] Нетните постъпления от чужди инвеститори в България от началото

...
[Pixabay] Нетните постъпления от чужди инвеститори в България от началото
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции превишават 1 млрд. лв. към юли

[Pixabay] Нетните приходи от непознати вложители в България от началото на годината доближават 532.7 млн. евро към юли, като главно средствата влизат в страната под формата на дългови принадлежности - заеми, които фирмите майки в чужбина дават на българските сдружения. Това демонстрират предварителните данни на Българската национална банка (БНБ), които обаче ще претърпят редица проверки през идващите две години.

Големи промени обратно

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В тази връзка, проверка е частично повода сумата на непознатите капиталовложения тази година да наподобява доста по-голяма по отношение на миналогодишната. Централната банка е ревизирала данни за непознатите вложения от 2015 година насам, вследствие на което вложенията през 2018 година са преизчислени надолу от 1.7 милиарда евро до едвам 537 млн. евро. За интервала януари - юли 2018 година числата са ревизирани надолу от 412 млн. евро до 170 млн. евро. Значителна смяна има и във връзка с директните вложения през 2017 година - в случай че последните цифри посочваха 2.3 милиарда евро за годината, то в този момент сумата е 1.6 милиарда евро.

Положението в този момент

През първите седем месеца на тази година чистите непознати вложения надвишават 1 милиарда лева Притокът идва главно от първото и второто тримесечие, до момента в който през юли капиталовложенията са едвам 8 млн. евро съгласно предварителните оценки на централната банка.

Големият фактор за плюса е притокът на дългови принадлежности - общо 938.4 млн. евро от началото на годината, като огромните източници са компании от Холандия (134 млн. евро), Германия (170 млн. евро), Англия (98.8 млн. евро) и Ирландия (97 млн. евро).

От друга страна, сметката на дяловия капитал, който се асоциира с дълготрайни капиталови планове, остава негативна. Причината е продължаващият резултат от изплащането на парите за покупката на Сосиете женерал Експресбанк от ДСК - българското отделение на унгарската OTP. Ако се извадят средствата за договорката от сметката, сред февруари и юли чистите приходи от непознати вложители под формата на дялов капитал доближават 133.7 млн. евро.

Реинвестираната облага също е на минус - от 72 млн. евро., като той идва главно от второто тримесечие, а за юли към момента няма данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР