pixabay.comВажно откритие за Луната. Учени достигнаха до интересни резултати и

...
pixabay.comВажно откритие за Луната. Учени достигнаха до интересни резултати и
Коментари Харесай

Учени с важно откритие за Луната

pixabay.com

Важно изобретение за Луната. Учени доближиха до забавни резултати и ги показаха пред обществеото.

На 26 октомври  съобщи за открити молекули вода на забележимата страна на Луната. Следите от водороден оксид бяха регистрирани от инфрачервения телескоп  SOFIA  (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), конфигуриран на борда на модифициран аероплан Boeing 747SP.

Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн  , че това е първият път на получени данни за съществуването на вода в южната част на забележимата страна на Луната и по-точно, в кратера Клавий (Clavius). Това изобретение демонстрира, че на Луната вода може да има освен в ‘студените капани’ на полярните райони, където на процедура няма слънчева светлина, пише kaldata.com.

Преди време експертите на германско-американската обсерватория SOFIA откриха признаци за съществуването на водородни съединения на Луната. Но тези данни не даваха опция за разграничаване на водата от хидроксила (ОН).

Сега бе  инфрачервено лъчение от кратера Клавий с дължина на вълната 6 микрона, което подхожда на линията на водата. Анализът на получените данни сподели, че там има вода в централизация от 100 до 412 на милион (от 100 до 400 микрограма на грам лунен грунт). Това е еквивалентно на бутилка вода с размер 340 мл на един пространствен метър лунен грунт. За съпоставяне, в Сахара този индикатор е 100 пъти по-висок. Погрешността на измерването е 80 микрограма на грам лунен грунт.

Телескопът SOFIA ще продължи наблюденията на Луната от височина 13 000 метра от повърхността на Земята.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР