Пивоварните компании в България са вложили през първите шест месеца

...
Пивоварните компании в България са вложили през първите шест месеца
Коментари Харесай

Продажбите на бира се възстановяват, но остават под нивата от 2019 година

Пивоварните компании в България са вложили през първите шест месеца на годината 25 млн. лева в производството и логистиката на бира, сочат данните на Съюза на пивоварите. За това време към съществуващите марки и подбор са добавени 10 нови, а продажбите бележат растеж с 4% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, само че към момента не са възстановили равнищата от предкризисната 2019 г.

Данните излизат в навечерието на професионалния празник на българските пивовари, който се отбелязва на Илинден, когато е и пикът на бирения сезон.

Пивото продължава да е най-често употребяваната в България напитка след водата. 62% от българите пият бира най-малко един път седмично, а 47 на 100, или с 11% повече от предходната година, са уверени, че тя е уместно за тях пиво.

Това демонстрира национално изследване на " Ипсос " в България, извършено в интервала 19 - 25 май 2022 година измежду градското население на страната на възраст 18 - 69 години. Една трета (33%) от тях считат, че умерената консумация на пенливата напитка е част от здравословния метод на живот, а 26% са уверени, че тя е съвременен и отговарящ на актуалните условия артикул.

През предходната година пазарът на бира, който се прави оценка на към 600 млн. лева в България, регистрира леко стесняване, а прогнозите от края на май са за мощно бирено лято. В страната работят 39 дребни, огромни, междинни и микропивоварни, които годишно създават общо към 180 разнообразни марки и типове бира. Основната консумация е на ярко питие - с 93-95% пазарен дял. Пазарът обаче е доминиран от " Карсберг ", " Загорка " и " Каменица ". От 1 юли отпадна преференциалната ставка от Данък добавена стойност върху бирата и тя към този момент е 20%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР