Питър Литълууд е световноизвестен физик, роден през 1955 г. в

...
Питър Литълууд е световноизвестен физик, роден през 1955 г. в
Коментари Харесай

Световноизвестен физик: Слънчевата енергия е достатъчна, предизвикателството е как да я използваме

Питър Литълууд е знаменит физик, роден през 1955 година в Кент, Англия. Професор е в Чикагския университет, с експертиза по физика на кондензираната материя. Неговите способи са приложени към проблеми в инженерството, в това число предпазване на холографски данни, създаване на оптични нишки и устройства и на нови материали за детектори за частици.

Притежава 6 патента, има над 200 оповестени публикации в научни списания и е водил лекции на интернационалните конференции, университети и лаборатории. Женен с две деца.

„ Станах физик, тъй като физиката е лесна. При множеството други предмети би трябвало да се запомнят доста неща. Всеки с неприятна памет би трябвало да се занимава с физика, тъй като тук има няколко съществени закона, които се научават, и всичко се пресмята. Много по-лесно е от доста други дисциплини, при които би трябвало да помниш неща, да защитаваш конкуриращи се отзиви. Физиката в действителност е доста проста”, споделя с усмивка той.

Най-странният физичен феномен за него е квантовата механика – работи на всичко, което вършим: „ Това, че може да наблюдаваш нещо един път и по-късно, като наблюдаваш същото нещо, отговорът да е друг – е необикновено, необичайно, ексцентрично, мъчно за пояснение, само че го използваме ежедневно”

Кои обаче са най-големите провокации освен пред човечеството ни, само че и пред Вселената? „ Има рецесия, обвързвана с климата, има рецесия, обвързвана с източниците на сила. Но отговорът е явен – споделя се Слънцето. Ако излезете на открито в безоблачен ден, един киловат покрива всеки квадратен километър. Има огромно количество сила, стигаща непрекъснато и гратис до Земята. Няколко стотин милиона години от тази сила се съхраняват в дървета, които се фосилизират и генерират петрол и газ, които ние добиваме. Предизвикателството е да се основат технологии, които са евтини и лесни за потребление, които да можем всички да употребяваме, и зависи от всички подразделения на науките да работят дружно да разрешат проблема”.
Австралийски учени с пробив в производството на ток от слънчева сила Изследователи са съумели да обръщат повече от 40% от слънчевата светлина в електричество посредством типичен слънчеви панели
Заедно с сътрудниците си, професор Литълууд непрекъснато се пробва да се оправи с провокациите, пред които се изправяме всекидневно: „ Едно от нещата, върху които доста работя и където са нужни още доста изследвания, са по-добри батерии. Акумулатори за електрически автомобили, евентуално за самолети, за дома за предпазване на сила, с цел да можете да я взимате от Слънцето когато е слънчево или от вятъра, когато е прохладно, и да я съхранявате и употребявате наново. Има доста провокации освен това, освен във физиката, само че и химията, материалознанието и инженерство, а почтено казано и при стопанската система, бизнеса и всичко това би трябвало да се обедини”.

Професор Литълууд е работил с толкоз доста химични и физични формули, само че разкрил ли е формулата на щастието? „ О, да, формулата за благополучие е да откриваш неща. За множеството от нас, като учени, щастието идва от откривателството. Да знаеш нещо, което за първи път разбираш и да осъзнаеш, че си единственият човек на планетата, който го знае. Това е извънредно радостно. Другото, което съгласно мен е голяма наслада в науката е да работя с младежи, да им оказвам помощ да бъдат сполучливи – нашето бъдеще е в техните глави. Те ще вземат решение проблемите, пред които сме ги изправили, само че виждайки гения и качествата на хората събрали се там от целия свят, се усещам необикновено ободрен. Ще бъде ужасно да ги гледаме по какъв начин успяват”.

Въпреки множеството оценки, достижения и задълбочени знания, професор Питър Литълууд към момента среща въпроси без отговор по пътя си: „ Обикновено, най-важните въпроси са тези, за които даже не си се замислял. Тези отговори не знам, несъмнено, и може би те са най-хубавите. Но има доста въпроси, чиито отговори нямаме”.

Така по случайност преди повече от 30 години бива открит клас материали, които при висока температура стават свръхпроводници. „ Ние не разбираме за какво това се случва. Хиляди души работят през последните 35 години в опит да се разбули мистерията. Правили сме измервания, от ден на ден теории и нови хрумвания и към момента – не разбираме. Бих желал да разреша този въпрос, преди да умра”, споделя физикът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР