Питали ли сте се някога защо винаги се качваме на

...
Питали ли сте се някога защо винаги се качваме на
Коментари Харесай

Защо пътниците винаги се качват в самолета от лявата му страна?

Питали ли сте се в миналото за какво постоянно се качваме на самолета от лявата страна? Това е едно от тези естествени неща, които са толкоз всекидневно вкоренени в навиците ни за пътешестване, че съвсем в никакъв случай не повдигаме въпроси за тях.

И въпреки всичко тази ежедневна процедура има корени, които се простират обратно във вековете, до дните, когато човечеството е плавало по моретата.

Дъги Шарп, Тик Токър, наскоро напомни тази очарователна връзка сред остарялата морска традиция и актуалната авиация.

Описанието му във видеоклипа разкрива по какъв начин лявата страна на лодките, която в предишното е била употребена за товарене и разтоварване на хора, оказва въздействие върху самолетите и през днешния ден.

Според Шарп във видеоклипа му: „ Причината, заради която постоянно товарим и разтоварваме самолетите от лявата страна на самолета, е пренесена от времето, когато човечеството се е придвижвало с лодки. “.

Качването в самолета от лявата страна е въодушевено от морските пътешествия

Традиционно лявата страна на лодките се употребява за товарене и разтоварване на товари и пасажери. Може да се одобри, че това е процедура, възприета заради логистичната елементарност. Тъй като корабите са могли да дебаркират във всяко пристанище по света, употребявайки стандартизирано съоръжение и процедури. Шарп прецизира: „ Това е опростявало нещата от логистична позиция и разрешава на корабите да пътуват по целия свят от пристанище на пристанище и постоянно да разполагат с вярното съоръжение от вярната страна, без значение къде отиват. “

Морските интервенции доведоха до това, че лявата страна на кораба беше наречена „ ляв ръб “, а дясната му страна стартира да се назовава „ десен ръб “. При появяването си авиацията копира доста от морските практики, в това число и този развой на качване на борда.

Практиките бяха приспособени в сходство с плановете на летищата

Години наред при качването на борда не се правеше разлика от коя страна се качват пасажерите. В един миг промишлеността се трансформира в статут, който разчиташе прекомерно доста на летищата. Трябваше да се вкара стандартизация на процедурите за качване на борда, с цел да се поддържа тъждественост на летищата. Така лявата страна на самолета се трансформира в зона за качване на пасажерите, с цел да се улесни обслужването и да се откри обединен ред на всички летища.

Дизайнът на летищата, както и на самолетите, затвърди тази процедура. Лявата седалка в пилотската кабина е мястото, където седи водачът. Това място му разрешава да преценя доста по-добре дистанциите и да подрежда самолета до изхода, тъй че е практично вратите за качване да бъдат ситуирани от лявата страна.

Казано по-просто, практиката за качване на борда на самолета от лявата страна е композиция от исторически морски традиции и модерни оперативни прагматики за поддържане на безпроблемно и поредно пътешестване със аероплан по целия свят.

 

Превод: GlasNews

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР