Питали ли сте се някога откъде идва традицията да ядем

...
Питали ли сте се някога откъде идва традицията да ядем
Коментари Харесай

Защо ядем точно торта на рождения си ден

Питали ли сте се в миналото от кое място идва традицията да ядем торта на рождения си ден? Несъмнено за доста от нас първото нещо, за което се сещаме, при споменаване на рожден ден е торта със свещи.

Тортата е един от обичаните десерти на дребни и огромни, който придава още по-празничен дух на трапезата. Любимият сладкиш е относително ново откритие в кухнята, защото в предишното захарта е била доста безценен артикул до сладкото прелъщение са се докосвали най-вече богаташите. От foodpanda описват от кое място идва традицията да се поставят и палят свещи върху нея.

Още в Древна Елада хората са приготвяли обредни хлябове като подарък за боговете. Най-често тези хлябове били подсладени с мед и украсени със сушени плодове и ядки. Върху подсладения самун са поставяли запалени свещи, защото огънят се е считал за средство за другарство с небесата. Според някои, от там потегля и легендата за свещите.

Сладкият самун, или както го назоваваме през днешния ден торта, е имал символен темперамент и през Античността. В Рим е бил наложителна част от сватбените тържества и други персонални празници като рожден ден.

Всъщност свещите имат и още една символика. Поверието споделя, че когато духнеш пламъчето на запалената свещичка, ще ти се извърши едно предпочитание. Смята се, че актуалните торти са се възродили в региона на Германия и Австрия. Именно от там потегля и традицията да се слагат свещички съгласно годините на празнуващия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР