“Питаха ме дали не ми е мъчно, че съм по-известен

...
“Питаха ме дали не ми е мъчно, че съм по-известен
Коментари Харесай

След Експо 2017 в Казахстан, художникът Дончо Дончев е поканен в Шанхай

“Питаха ме дали не ми е мъчително, че съм по-известен в чужбина, в сравнение с в България ”, заговаря Дончо Дончев – единственият български художник с галерия в ЦЕРН. “Ами – не, не ми е мъчително. Аз си виждам моята работа да върви и не се занимавам с тези неща. ” Дончо Дончев е единственият ни създател, който взе участие в последните две изложби Експо в Милано през 2015 година и в Астана 2017 година От 120-те страни, които се включват в ревюто в Казахстан, са поканени едвам 7-ина художници.
 27-11  27-5  27-3  27-2  27-1
Дончовото огромно платно Human Energy, рисувано по време на присъединяване в Експо Астана 2017, ще бъде окачено в непрекъснатата Експо галерия в Шанхай. Това било решено, откакто китайският куратор видял с очите си какви невероятни картини рисува българинът. Догодина от юни до септември е поканен да направи огромна галерия там, дружно с останалите 6-има художници, взели участие в Експо Астана.

“Също по този начин нарисувах три коня свързани с тематиката и логото на ревюто пред постройката на ревюто Нур Алем ”, изрежда Дончев с какво се е занимавал през двата дни, прекарани в Астана. През останалото време прави онлайн портрети в павилиона на Литва. “Литовците бяха спечелили премия за апаратура, озаглавена Magic Box ( ”Вълшебна кутия ” – бел. ред.), изяснява Дончев. – Представлява една стая с лазерни светлини. Около 15 портрета направих там. Те също ще останат в Астана в Музея за модерно изкуство, подредени в апаратура. ”

Дончев се връща от Казахстан с очи, цялостни с хубост. “Много ми беше забавно там ”, споделя художникът и с екстаз разказва актуалните здания – чудеса на архитектурата, които са били издигнати в някогашната руска република след отделянето й от Съюз на съветските социалистически републики. Една от тях е Музеят на бъдещето “Нур Алем ” – сферична постройка, която е издигната особено за огромното международно ревю. Това е единствената изцяло кръгла сграда в света с диаметър 80 м. Тя е на 8 етажа и се зарежда с два изцяло беззувчни ветрогенератора. “Сградата става извънредно здрава, откакто към този момент се сглоби. Но преди да е била подготвена структурата, е доста нестабилна и е имало заплаха да се унищожи. ” Темата на ревюто тази година е Future Energy.

Дончев е поканен в Казахстан за два дни – 4 и 5 септември. Но и след прибирането си не остава без работа. “Предстои ми огромен план, първо в българия, след това в Лондон, само че към момента не мога да опиша за него, загадка е ”, споделя той. Друга значима задача е голям аудиовизуален план за юни 2018 година Свързан е с ЦЕРН и адронния колайдер. Вече започнахме работа по него, имам екип Професор Леандър Литов от ЦЕРН е в основата на плана.

В деня на диалога си с репортера на “Труд ” художникът Дончо Дончев постави последни линии върху най-новата си картина, която ще украси един от огромните търговски центрове в столицата. Когато видите това произведение, ще се сетите че познавате създателя – това е оня художник, който е имал галерия в ЦЕРН.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР