Писма, писани от холивудската дива Грета Гарбо, които хвърлят светлина

...
Писма, писани от холивудската дива Грета Гарбо, които хвърлят светлина
Коментари Харесай

Продават на търг писма на Грета Гарбо, в които тя разкрива терзанията си


Писма, писани от холивудската дива Грета Гарбо, които хвърлят светлина върху самотата на една от най-енигматичните американски киноактриси на 20 в., ще бъдат продадени на търг в Лондон идната седмица.

За 36-те писма, както и за 100 фотоси на живялата в търсена изолираност актриса, която умря през 1990 на 84 години, ще се наддава на 12 декември.

Шведско-американската кино икона, която изчезна от екрана и обществени появи през 1941, остана митична фигура до гибелта си и живя сама в Манхатън без да приема предложения за гостувания и изявленията.

Писмата са от интервал от няколко десетилетия, само че главно са писани през 30-те години и началото на 40-те в Бевърли хилс, Калифорния. Те са до приятелката й графиня Марта Вахтмайстер, която живее в замъка Тищад в Швеция, а Гарбо постоянно я посещава.

Кореспонденцията дава визия за тревогата, просмукала живота на Гарбо, както и за нейната самотност, меланхолия и нежно здраве, за непрекъснатата й носталгия и обич към шведската природа, показват от аукционната къща Сотбис.

Настроението в писмата е в ослепителен контрастност с албума от 11 аматьорски фотоси, уловили Гарбо да се радва на живота в замъка дружно със семейство Вахмайстер, да кара ски, да поддържа връзка с хора и да си играе с животни.

Родена в Стокхолм през 1905 като Грета Ловиза Густафсон, Гарбо израства в беднотия.

Но работата върху модели за шапки я води към театрални и кино функции в Европа, които притеглят вниманието на холивудското студио MGM, и през 20-те години тя отпътува за Америка.

Играе основна роля в драмата „ Гранд хотел ” през 1932 и произнася най-известната си имитация: „ Искам да съм сама ”, оповестена от Американския кино институт за един от 30-те знакови кино цитати на всички времена.

Тогава изглеждало, че това е откровеното предпочитание на Гарбо, само че писмата, множеството неподписани, като се изключи едно с автограф „ Клоунът ”, а две – завършващи със скици на женски фигури, демонстрират, че реализирана самотност не й е донесла благополучие.

Известна с хубостта си, Гарбо остава до дъно и обект на боготворене. Експерти по снимка споделят, че лицето й е само по рода си и „ изцяло напълно ”, съгласно Свен Броман, създател на биографията „ Разговори с Грета ”.

„ Разстоянието сред очите й, височината на челото й, устата й, тя цялата беше божествена ”, написа Броман.

Очаква се сбирката от писма и фотосите да бъдат продадени за 20 000 паунда (23 000 евро). /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР