Пиша и говоря правилно! Търсят се нови областни управители и

...
Пиша и говоря правилно! Търсят се нови областни управители и
Коментари Харесай

Пиша и говоря правилно! Търсят се нови областни управители и техни заместници!

Пиша и приказвам вярно! Търсят се нови регионални шефове и техни заместници!
След всеобщото подаване на оставки следва да бъдат назначени нови регионални шефове . Политическият проблем повдигна въпроса и за вярното изписване на позицията на техните заместници – трите думи се изписват настрана /заместник регионален управител/ . Според правилото, когато пред фразеология се сложи съществително име, не се написа тире. Подобен е въпросът и със заместител основен прокурор .

Да не забравяме, че в останалите случаи е вярно да се напише заместник-директор /проверка заместник-директорът /, заместник-кмет /проверка заместник-кметът /.

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:
Възрасната дама се обърна към непознатото момиче и я попита, дали може да й помогне, да пренесат дружно тежката чанта. Момичето се съгласи и двете хванаха по една дръшка, а след това запрестъпваха по пешеходната пътека.
Редактираме думата старата , вършим инспекция със съществителното име възраст или прилагателното възрастен. Допълнението в елементарното изречение я попита би трябвало да бъде изразено с местоимение в междинен жанр, защото думата момиче е в междинен жанр – го попита . Пред въпросителната дума дали не се слага запетая. Махаме запетаята пред да помогне , защото тук става въпрос за съставно глаголно сказуемо. Редактираме съществителното име ръкохватка , както и глагола запристъпяха.

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:

Следобяда рейса с петдесете пасажера спря пред къщата-музей на Иван Вазов. Имаше и други гости, за това групата трябваше да изчакат да им пристигна реда. По късно всички влязоха в двора и всякаш се потопиха в атмосферата на Чорбаджи-Марковия дом.

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Участвайте в играта на уеб страницата flashnews.bg и Академия „ Елит “. Редактирайте текста и коментирайте на страницата на уеб страницата flashnews.bg, по този начин ще имате късмет да спечелите някоя от нашите награди! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР