Писателят Захари Карабашлиев представи новия си роман “Рана пред русенска

...
Писателят Захари Карабашлиев представи новия си роман “Рана пред русенска
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев: Вярвам, че книгите те намират в правилния момент

Писателят Захари Карабашлиев показа новия си разказ “Рана ” пред русенска аудитория в Регионална библиотека „ Любен Каравелов “. Книгата е разтърсваща хроника на забравената история на България от началото на XX век, само че и непредвиден и хубав роман за смелостта, състраданието и любовта, които избавят човешката душа и в най-мрачните мигове. “Обърнах се към този интервал, тъй като самият аз знаех прекомерно малко за нея до неотдавна. А това е необикновено забавна и наситена със събития страница от българската история. И разбрах какъв брой съм изгубил. Исках да попълня тези празнини и да оставя нещо след себе си. Героите имат своите прототипи, показа още Захари Карабашлиев и призна, че и в този разказ има мощен автобиографичен миг, само че това не е водещото.

В студиото на Дарик радио той описа, че най-вече обича да написа заран, като си прави литри зелен или черен чай. “Мога да пиша 10-12 часа, в случай че не бъда преустановяван и изключително най-после на книгата, когато съм оптимално концентриран. Тогава даже пиша прав. То не може да се назова работа, само че е като дишането ”, показа известният български публицист.

Захари Карабашлиев е създател е на романа „ 18% Сиво “ – бестселър с 32 преиздания в България и с преводи в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и други, – класиран измежду стоте най-любими книги на българските читатели в акцията Голямото четене. Вторият му разказ „ Хавра “ излиза през 2017 година, а четири години по-късно се появява и „ Опашката “, която е посрещната възторжено от рецензията и читателската аудитория и е приспособена от Явор Гърдев в удостоено с Аскеер едноименно зрелище.

Захари Карабашлиев има редица награди, които несъмнено го радват. Най-много обаче го радват срещите с публиката. “Мисля, че едни от най-смислените хора в градовете, през които преминавам намират за потребно и прелестно да се срещнат с мен, да беседваме. Хората ми споделят най-различни истории, предизвикани от романа, диалозите ни са съкровени и скъпи. ”, сподели писателят

Чуйте целия диалог със Захари Карабашлиев в звуковия файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР