Писателят Салман Рушди каза пред Би Би Си, че е

...
Писателят Салман Рушди каза пред Би Би Си, че е
Коментари Харесай

Салман Рушди още преживява инцидента в Ню Йорк

Писателят Салман Рушди сподели пред Би Би Си, че е физически " повече или по-малко добре " съвсем година, откакто беше намушкан с нож преди лекция в Ню Йорк, само че към момента претърпява случая, след който ослепя с едното око.

" Имам доста добър психотерапевт, който има още доста работа ", сподели писателят. " Сънувам безумни неща ".

Салман Рушди добави, че се колебае дали да се изправи пред хипотетичния си нападател в съда. И не е сигурен дали в миналото ще се появи на обществено събитие, което не е единствено с предложения и " контролируемо ".

През август предходната година роденият в Индия британско-американски публицист беше подложен на уред за изкуствено дишане и прекара шест седмици в болница, откакто беше намушкан с нож 10 пъти на сцената по време на събитие в щата Ню Йорк. Раните провокираха увреждане на черния му дроб, загуба на зрението на едното око и парализа на ръката поради обиден нерв.

" Човешкото тяло има невероятна дарба да се лекува. И по този начин, аз съм благополучен, че съм на прав път ", сподели Рушди.

Заподозреният Хади Матар е упрекнат в опит за ликвидиране. Той не се признава за отговорен и е арестуван без право на освобождение под гаранция.

На въпроса дали ще участва на правосъдния развой тази година, Рушди отговори, че зависи от това дали Матар ще промени позицията си.
" Към 2000 души видяха това да се случва. Затова си мисля, че това е единствено поза и може да се промени. Ако бях негов юрист, щях да го съветвам по този начин " - сподели Рушди. " Ако се признае за отговорен, няма да има развой, единствено присъда. Тогава моето наличие може да не бъде належащо. Колебая се. Част от мен желае да отида в съда и да се изправя против него, а друга просто не й се занимава с това. "

" Мисля, че за мен в този момент е значимо да съумея да видя, че животът продължава. По-зает съм да се оправя с това ".

Салман Рушди написа книга за случая, с цел да се оправи с претърпяното. Той сподели, че тя няма да бъде повече от " двеста страници ".

" Този голям слон е в стаята и до момента в който не се оправя с него, е мъчно да приема съществено каквото и да било друго ", добави той.

Салман Рушди получи смъртни закани от Иран през 80-те години на предишния век след публикуването на романа " Сатанински строфи ". Той живее в Съединени американски щати и Англия, като в Съединени американски щати употребява защита в избрани случаи, а във Англия към момента му се предлага държавна отбрана " като в положителното остаряло време ".

 Салман Рушди: Роден съм в свят, по-либерален от днешния Салман Рушди: Роден съм в свят, по-либерален от днешния

Според него светът се е трансформирал трагично след излизането на " Сатанински строфи " през 1988 година, само че радикализацията на религията продължава да бъде опасност за обществото.

След нападението Салман Рушди заобикаля публичния живот - дал е единствено няколко изявленията в медиите и е взел участие в наградни церемонии или литературни фестивали.

Последната му книга " Градът на успеха " е приключена тъкмо преди нападението предходната година и е добре призната от рецензията.

Салман Рушди завоюва премията " Букър " за втория си разказ " Среднощни деца " през 1981 година Неотдавна той се появи персонално в Лондон, с цел да получи премия за изключителни достижения в творчеството си през последните петдесет години.

По-рано тази година той също по този начин се получи персонално в Ню Йорк премията за храброст по случай стогодишнината на ПЕН Америка. Той беше президент на организацията от 2004 година до 2006 година

В обширното си изявление за Би Би Си писателят отдава респект и на Милан Кундера, който умря на 94-годишна възраст в Париж.

 Почина писателят Милан Кундера Почина писателят Милан Кундера

" Мислех за него ", сподели Рушди. " (Милан Кундера) приказва за смеха като за метод да се оправим с жестокостта.

" Разбира се, в неговия случай жестокостта, за която мисли, е комунизмът и така нататък Но аз мисля, че това не е неприятен съвет. "

Салман Рушди, който се е женил пет пъти, кръщава второто си дете на родения в Чехия създател.

(БТА)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР