Писателят и главен редактор на издателство Сиела Захари Карабашлиев, който

...
Писателят и главен редактор на издателство Сиела Захари Карабашлиев, който
Коментари Харесай

Захари Кабашлиев: Алек Попов пишеше и четеше на глас сладкодумо

Писателят и основен редактор на издателство " Сиела " Захари Карабашлиев, който е издател на Алек Попов, също е сломен от гибелта на своя сътрудник.

" Алек Попов през днешния ден е потеглил оттатък думите. Не познавам различен подобен създател, който по този начин деликатно да се отнася към всяко изречение в книгите си. Той работеше непрекъснато с езика, преработваше всяко ново издание на предходни свои романи и сборници, постоянно доизпипваше, шлифоваше. Той разбираше ЗАНАЯТА на писането и го практикуваше по едно и също време и като чирак и като занаятчия. (Всъщност като се замисля -- това е и единствения метод да се отнасяш към всеки поминък.)

Алек пишеше - по какъв начин да го кажа? - сладкодумо. Така и четеше на глас. Няма различен актуален публицист, който толкоз хубаво да чете историите си. Правеше го с някаква съсредоточена приятност и тя се предаваше и на нас, на слушателите му - увличаше, разсмиваше, замисляше. Той умееше да написа за читателите.

Последният път, когато се чухме, Алек звучеше бодро. Вече знаех, че се бори, само че беше оптимистичен. И се разбрахме " да се забележим в махалата ". Което ме успокои. И тъй като живеем напълно близо, по този начин и не го направихме. Загубата е моя.

Алек Попов остави доста разкази, романи, есета, пиеси, сюжети. Прекрасен публицист, интелектуалец и странник в езика - той остава вечно в златната антология на българската литература. Сбогом, Алек! Днес предпочитам да чета твоя " Спътник на радикалния мъдрец ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР