Писателят Джошуа Фоер е един от водещите световни експерти по

...
Писателят Джошуа Фоер е един от водещите световни експерти по
Коментари Харесай

Тайната да запомняме всичко

Писателят Джошуа Фоер е един от водещите международни специалисти по паметта. Той е създател на книгата „ Лунната стъпка с Айнщайн: Изкуството и науката да запомниш всичко ”. Тренира паметта си благодарение на антични мнемонични техники и изнася лекции по проблемите на запаметяването.

Фоер изяснява, че въпреки да съществуват доста хитрини за подкрепяне на паметта, всички техники, употребявани в надпреварите за най-хубава памет, се свеждат до една и съща концепция, която психолозите назовават разяснително шифроване. Тя може да се илюстрира отлично благодарение на по този начин наречения абсурд „ пекарят Пекаров ”.

Парадоксът е следният: академик демонстрира на доброволци една и съща фотография на мъжко лице. Той споделя на единия, че мъжът на фотографията е пекар, а на другия – че семейството му е Пекаров. След два дни ученият демонстрира на доброволците същата фотография и ги пита с каква дума я свързват.

Оказва се, че индивидът, който е чул специалността на мъжа, доста по-често си спомня думата, в сравнение с индивидът, който е научил името му. Защо става по този начин? Снимката е същата, размерът на получената информация – също. А запаметяването се разграничава фрапантно.

Когато научите, че индивидът от фотографията е пекар, този факт се складира в цяла мрежа от хрумвания, свързани с това какво е пекар – той прави самун, носи бяла шапка, мирише на вкусно, работи в пекарна.

Името Пекаров обаче се закача в мозъка ви единствено към загатна за лицето на индивида. Тази връзка е слаба и в случай че се скъса, името ще изчезне вечно в небитието. (Когато усещаме, че някаква дума е на върха на езика ни, това значи, че имаме достъп единствено до част от невронната мрежа, където думата е закодирана.) Професията на индивида е „ вързана ” за нас с доста повече връзки.

Дори първо да не се сетите, че индивидът е пекар, ще ви се появи необичайно чувство, като че ли обвързвано с самун. Ще ви се стори, че мъжът мирише на гозба или ще помислите, че би му отивала една бяла шапка, или пък сякаш ще се сетите, че сте го виждали в локалната хлебарница. Ако се заловите за тези връзки, най-сетне ще стигнете до истината.

Изкуството да помним по-добре значи да се научим да трансформираме Пекаров в пекар. Тоест, когато имаме информация, на която липсва подтекст – като едно име или число, би трябвало да намерим метод да я трансформираме по този начин, че да я свържем с други неща. Ето за какво в случай че желаете да запомните нещо, просто би трябвало да го напълните със значение, което прави смисъл на самите вас. Ежедневните тренировки биха могли доста да подобрят способността ви да запомняте.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР