Писателят акад. Антон Дончев и Гергина Тончева - директор на

...
Писателят акад. Антон Дончев и Гергина Тончева - директор на
Коментари Харесай

Акад. Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на наградата на името на Иван Вазов

Писателят акад. Антон Дончев и Гергина Тончева - шеф на НГДЕК в продължение на 33 години, са първите лауреати на годишната премия на Народния спектакъл - за нравствен принос на името на Иван Вазов. Призовете бяха връчени на гала от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Милена Цанева получи почетен знак " Марин Дринов " - най-високото отличие на Българска академия на науките, за нейните достижения в проучването на творчеството на Вазов.

На 9 юли България празнува 170 години от рождението на Иван Вазов с редица събития, отдадени на живота и творчеството на патриарха на българската литература.

Честванията във връзка рождението на патриарха на българската литература започнаха от сутринта, в родния му Сопот, където десетки се събраха към паметника на поета.

Десетокласникът Светослав от Професионалната гимназия „ Владимир Заимов “ в Сопот е притежател на Вазовата премия тази година.

В чест на 170-тата годишнина от рождението на поета, в Сопот откриха библиотека " Тополата " - вековно дърво, превърнато в дом за творчеството на Вазов по концепция на кмета на града.

В София къщата-музей на Вазов означи празника с рецитал, от прословутия балкон, от който Вазов изнася тирада, след подписването на Ньойския кротичък контракт. В Градската градина пред Народния спектакъл бе открита галерия с документи и фотоси от живота на Вазов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР