Писателката Джоан Роулинг отново предизвика вълнения заради позициите си след

...
Писателката Джоан Роулинг отново предизвика вълнения заради позициите си след
Коментари Харесай

Шотландската полиция няма да арестува Дж.К. Роулинг все пак. Как се стигна дотам?

Писателката Джоан Роулинг още веднъж провокира безредици поради позициите си след приемането на новия закон против омразата от Народното събрание на Шотландия в понеделник.

Авторката на поредицата за Хари Потър, известна с поредните си феминистки позиции и напоследък атакувана от избрани кръгове като трансфоб, даже насочи апел да бъде задържана от шотландската полиция въз основа на наредбите в новоприетия закон. От полицията излязоха с изказване, че не е направила закононарушение, написа " Гардиън ". 

След като противоречивият закон за закононарушенията от ненавист на шотландското държавно управление влезе в действие в понеделник, писателката и джендър критичната активистка, която живее в Единбург, написа в X, че законодателството е „ необятно отворено за корист “, откакто изброява полови нарушители, които са описали себе си като транссексуални, наред с добре известни транс дами активистки, като ги дефинира като „ мъже, до един “.

Тя добави, че " свободата на словото и вярата са към края си в Шотландия, в случай че точното изложение на биологичния пол се смята за закононарушение ".

Роулинг написа няколко коментара в X (бивш Туитър) при влизането в действие на новата наредба.

" Изглежда, че шотландските законодатели отдават по-голямо значение на възприятията на мъжете, които извършват своята визия за женственост, въпреки и по женомразки или опортюнистични способи, в сравнение с правата и свободите на същинските дами и девойки ", написа тя. Според Роулинг " не е допустимо да опишем тъкмо или да се борим с действителността на насилието и половото принуждение, осъществени против дами и девойки, или да се оправим с актуалното посягане върху правата на дамите и девойките, в случай че не ни е разрешено да назовем мъжа мъж ".

Дж. К. Роулинг обърна внимание и на престъпни случаи, измежду които транссексуален изнасилвач, отвлякъл и нападнал момиче на територията на Шотландия.

  " В момента съм отвън страната, само че в случай че написаното тук се квалифицира като закононарушение според изискванията на новия закон, чакам с неспокойствие да бъда задържана, когато се върна ", добави авторката на " Хари Потър ". 

Във вторник следобяд от шотландската полиция потвърдиха, че са получили недоволства поради обявата в обществените мрежи, само че прибавиха: " Коментарите не се считат за закононарушение и няма да бъде подхванато последващо деяние ".

Според признатия закон е закононарушение да се вършат обидни мнения за възраст, неравностойно състояние, релегия, полова ориентировка, трансджендър еднаквост или поради интерсексуалност.

Откакто е признат законът, полицията в Шотландия е получила към този момент 3000 недоволства.

В отговор на решението Роулинг разяснява:

" Надявам се, че всяка жена в Шотландия, която желае да приказва за действителността и значимостта на биологическия пол, ще получи сили от това известие. Вярвам, че всички дами, без значение от обществения им статус или финансови благоприятни условия, ще бъдат третирани равнопоставено по настоящия закон ".

Британският министър председател Риши Сунак, запитан за коментара на Роулинг, отговори, че няма да взема отношение по тематиките, свързани с полицията, само че акцентира:

" Никой не може да бъде подвеждан под отговорност за това, че споделя общоизвестни неща за биологичния пол. В тази страна имаме вяра в свободата на словото и консерваторите постоянно ще я поддържат. "

Шотландското държавно управление упорства, че законът е нужен, с цел да се защитят жертвите, само че критиците му споделят, че той лимитира свободата на изложение.

Още преди влизането на закона в действие на 1 април т. година, показан като план още от 2021 година, имаше доста терзания какво ще се реализира с него. От полицията те бяха чисто на софтуерно равнище - какво ще вършат с голямото количество недоволства и сигнали, които ще постъпят. Както и по какъв начин тъкмо се преценя - оттатък чисто престъпните дейности, дали нещо е в или отвън границите на закона, и дали не става дума за прекомерно субективна преценка. Имаше рецензии за какво въобще не са посочени закононарушенията от ненавист против дамите, само че това щяло да стане в обособен законодателен акт, който е включен в програмата на настоящия пръв министър на Шотландия Хамза Юсаф, само че без никаква конкретика в периоди или проектотекст. Имаше и огромни терзания, че поради фокуса върху трансфобията ще бъдат лимитирани или възпрени другите групи, които страдат от език на ненавист, да се оплакват.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР