Пиратството в България не е новост, дори напротив. Родината ни

...
Пиратството в България не е новост, дори напротив. Родината ни
Коментари Харесай

Стрийминг платформите и пиратството в България

Пиратството в България не е оригиналност, даже в противен случай. Родината ни продължава да е в черния лист на Съединени американски щати за страни, незачитащи авторското право.
Прочетете още
Само допреди малко повече от десетилетие България беше първа пиратска мощност във всички класации, вкючително и лист 301, по непозволено използване на защитено от авторското право съществуване.

Как наподобява обаче родният пазар сега и съумяха ли платформите на огромните компании за онлайн филми и сериали да трансформират навиците на родния консуматор, който до неотдавна беше прочут като един от най-големите пирати в Европа? Отговорът на този въпрос мъчно може да бъде даден без да са прегледани някои съществени аспекти като улеснение, досегаемост, ексклузивност, превод, появяването на незаконните онлайн платформи и други.

Интерактивните благоприятни условия на тези платформи са в действителност главната причина, да бъдат предпочетени от потребителите. 

Добре проведена библиотека с филтри по жанрове, опция за основаване на плейлисти, опция за преместване на персоналния профил когато и да е на разнообразни устройства са единствено дребна част от предиствата, котио оферират на потребителя. Но остава главният проблем с ексклузивността. 

Почти всички огромни мултимедийни компании, кино студиа и даже малките екрани пускат или приготвят свои стрийминг услуги. Като значително се насочват главно към сериалите.



Netflix

Неоспорим факт е че Netflix зададе разпоредбите на играта със лични продукции като изкара няколко култoви залавия за последните 10 години. Разбира се, няма по какъв начин да не стартираме със Stranger Things.  Разкошен, с лъх от 80-те, с вдъхновението на Dungeons & Dragons, сериалът безусловно провокира нервност. И напълно справедливо си проправя място до Squid games. Този южнокорейски сериал се трансформира в културен феномен. Той експлодира в стрийминг класациите на Netflix след стартирането си през 2021 година, с цел да се трансформира в най-гледаното шоу в историята на платформата. Това е достижение, което става още по-удивително поради тематиката. 

В челната десятка се намества и The Witcher. Сериалът с присъединяване на Хенри Кавил дава отговор на въпрос, който никой не се е сетил да зададе: Ами ако Game of Thrones не се приема толкоз съществено? Малко е закачливо, само че дизайнът на продукцията е страховит и Кавил се посвещава изцяло на всичко, което прави продукцията толкоз известна. 



Но! Game of Thrones се приема на серозно! 

В доста връзки Game of Thrones промени фундаментално телевизионния пейзаж при започване на 2010. Много преди Netflix да похарчи стотици милиони долари за излъчвания като Stranger Things или Amazon Prime с Lord of the Rings: The Rings of Power, HBO сложи стандарта за основаване на епични фентъзи филми с осем реформаторски сезона на Game of Thrones. С изключитлна сюжетна линия и зашеметяващо кинематографско осъществяване, сериалът взриви класациите. А и се првърна в най-предпочитания средновековен фентъзи епос.

Westworld, Chernobyl и Euphoria са част от заглавията на HBO Max, които бележат извънреден триумф и няма по какъв начин да бъдат пропуснати, когато приказваме за извънредното наличие на платформата. 

Но не можем да не споменем и златните класики като Sex and the city и True blood, които се превърхана в емблематични за цяло едно потомство. 



Amazon Prime

И въпреки всичко, Lord of the Rings: The Rings of Power е най-скъпия сериал в света. Да, това е най-скъпото телевизионно шоу, правено в миналото, с планиран бюджет от над 480 милиона $ единствено за първия сезон от осем епизода. Тази предистория на „ Хобитът “ и „ Властелинът на пръстените “ обаче слага тези пари на екрана с някои впечатляващи образни резултати. По-изненадващо е, че съставът на героите и цялостният сюжет на този първи сезон в действителност са много занимателни и ангажиращи. Сериалът към този момент е възобновен за втори сезон.

И като споменахме Amazon Prime, не можем да не му отдадем заслуженото за паметните заглавия като Good Omens или The Wheel of Time. Сериалът по концепция на Робърт Джордан, Брандън Сандерсън се трансформира в най-дълго предстоящата и дискутирана продукция. И който раздели фенската маса на поредицата на два лагера. 

Пазарът през 2022 година у нас обаче съществено се промени с влизането от тази година на един от най-сериозните играчи на Запад. Стрийминг услугата Disney+ стъпи в България публично на 14 юни 2022 година. 



От всички компании, които влизат в стрийминг войните, Disney има обилни преимущества с Disney+. Може да черпи от надълбоко вместилище на личните си анимационни филми и филми онлайн и от известни излъчвания в личните си мрежи - както и от фирмени като Marvel, Pixar, National Geographic и Star Wars. The Mandalorian, Doctor Strange and the Multiverse of Madness, Obi-Wan Kenobi, Ms. Marvel, Light & Magic, Once Upon a Time са единствено част от извънредно нашумелите и търсените заглавия на платформата, коити са намерили място в разнообразни ранглисти на най-гледани продукции. 

И до момента в който огромното многообразие нормално е нещо потребно за всеки пазар, то в тази ситуация има и известни отрицателни последствия.

Повечето продукции са извънредни за другите стрийминг платформи и за някои консуматори е доста мъчно да се абонират за всичко, което желаят да гледат “, разяснява шефът на анти-пиратската организацията „ Мусо “ Анди Чатърли през „ Индипендънт.

Всяка една платформа продуцира лични продукции и ги пази единствено за себе си. Тоест, с цел да имаш достъп до всички продукции е нужно да имаш абонамент към всяка една платформа. Цените на месец за съответните платформи варират както следва: Netflix - 7.99 до 11.99 евро; HBO Max - 4.99 евро; Disney+ - 7.99евро; Amazon Prime - 5.99 евро. 

С по-голямото търсене на стрийминг услуги, специалисти сигнализират, че пиратството също ще се ориентира към този вид платформи. Причините за това са основно икономически - при междинна заплата към този момент от към 700-800 лева родният почитател мъчително може да отдели от бюджета си, за да купува филмите, които гледа. Много от потребителите онлайн не могат да си разрешат да заплащат сред 60 и  100 лв. за достъп до наличието на всички стрийминг платформи и напълно естествено се обръщат към пиратство, разясняват разнообразни организации.

Според другите наблюдения на родния пазар, от ден на ден консуматори в страната употребяват две или повече сходни услуги, за които заплащат месечен абонамент.

Един от главните проблеми обаче е че в България има достъп до всички платформи, само че... има такива, към които може да се абонираш, само че те не са преведени на български език. Това значи, че единственият метод да гледаш някои продукции е, като преминеш към сивия бранш.

Нелегалните онлайн платформи дават безвъзмезден достъп до хиляди откраднати филми и сериали, като някои от тях са част от портфолиото на „ Нетфликс “, ”HBO MAX ”, „ Амазон Прайм “ и „ Дисни+ “. А аргументите за това са главно финансови. И до момента в който не създаде друга по-успешна система за предложение на тези услуги, прибягването до " безплатният обяд " ще е неизбежно. 

 







 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР