Пилето Жълтурко стана фотомодел за Симона Лукова от 5. А

...
Пилето Жълтурко стана фотомодел за Симона Лукова от 5. А
Коментари Харесай

Пиле стана фотомодел във великденска изложба СНИМКИ

Пилето Жълтурко стана фотомодел за Симона Лукова от 5. А клас на ОУ „ Васил Левски “. След като още в първите дни след излюпването му предходната година стопанката му снимала пухкавата му хубост и спечелила с фрагмента народен конкурс в Козлодуй „ Птиците към нас “, в този момент мъникът към този момент е пораснал и отново е основен воин – този път във великденска галерия, проведена от Школата по снимка към Центъра за поддръжка на личностното развиване – ОДК.



Понеже там към момента са неразрешени дори присъствените занятия, вместо да подредят във фоайетата произведения и на деца от клубовете по изобразително изкуство и дизайн, творбите им „ излязоха “ на двора – таман да ги видят и пловдивчани.



Компания на Жълтурко във фотографиите на Симона, които се поклащат на въженце сред дърветата, вършат още няколко пернати: Пуй-пуй, Гошо, който е кръстен на най-хубавия другар на брат й, и Иван, наименуван на чичото на дребната фотографка.

Пилетата се излюпили предходната пролет таман по Великден, Симона изнесла в лехите в двора на баба си във Войводиново корите с преди малко боядисаните яйца и направила празнични композиции.



Не пренебрегнала и заека Анна, който гледа в жилището в Пловдив.



„ Най-много обичам да фотографирам натюрморти - споделя Симона – тъй като в тях пренареждам света, както ми е в главата”. Харесва й да прави и портрети, най-отговорно й театралничи баба й – седнала на стола с пеньоар или до момента в който шета из двора. Във фотографията ми харесват уловените мигове, които мога да споделя с другите хора, и търсенето на забавен взор към света, споделя момичето. Иска това да стане нейна специалност и следва насоките на преподавателката си в школата Изабел Хугасян. А занимание ще й останат националните танци.



Великденско предизвикателство насочи към своите ученици и ръководителката на Школата по дизайн и занимание Маша Катилева – да създадат собствен план за украса на яйце.



Поради възбраната за присъствени групови занимания персонално преподавателката е съчетала претекстове от техните хрумвания в два 70-сантиметрови стиропорени борака, които също са сложени в двора.



Използван е материал за изолираност като част от цялостната политика за преработване. Стремим се да щадим природата, да използваме подръчни материали и кретивност, която да ги трансформира в творби на изкуството, изясни Катилева.

Едното от яйцата, рисувани с темперни, акрилни бои и латекс, пресъздава българската шевица, а другото е с типичната шарка на писаните яйца, като с цветовете загатва и трикольора.



Великденското въодушевление е и в рисунките на децата от Школата по изобразително изукство на Николай Балдев. В момента той разпорежда дилемите от разстояние онлайн с малко изложение и с по няколко образеца към всяка. Учениците разискват с него техниките във видеовръзка.



По-трудно е, тъй като не може да се покаже, само че все пак децата са стимулирани и дейни. Всички чакат връщането към присъствени занятия в ателиетата.





Центърът за поддръжка на личностното развитие-ОДК-Пловдив слага началото и на нова самодейност – за всеки празник пред входа да има тематично пано. Първото е за Великден, а текстовете и илюстрациите са готови от Школата по креативно писане на Елена Левашка.



Снимки от Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР