ПиксабейОт Фейсбук разкриха схема за разпространение на фалшиви новини от

...
ПиксабейОт Фейсбук разкриха схема за разпространение на фалшиви новини от
Коментари Харесай

Фейсбук разби схема от Китай за фалшиви новини за Ковид: Създали са виртуално несъществуващ швейцарски биолог

Пиксабей

От Facebook разкриха скица за разпространяване на подправени вести от Китай.

Собственикът на Facebook – " Мета платформс “, заяви, че са изтрити над 500 акаунта в обществената мрежа, свързани с мрежа за дезинформация, която главно е била основана в Китай, съобщи Би Би Си.

Тези сметки са ретранслирали изказванията на фиктивен швейцарски биолог с името Уилсън Едуардс, съгласно който Съединени американски щати се намесват в напъните за откриването на произхода на Covid-19.

Швейцарското посолство съобщи, че е малко евентуално такова лице да съществува.

" Мета “ уточни, че акцията в обществената медия, ориентирана към говореща британски публика в Съединени американски щати, Англия, и говорещи китайски в Тайван, Хонконг и Тибет, " като цяло е била несполучлива “.

През юли акаунт, твърдящ, че показва швейцарския биолог Уилсън Едуардс, разгласи във Facebook и Туитър, че Съединени американски щати оказват напън над учени от Световната здравна организация (СЗО), които изследват произхода на ковид, с цел да се хвърли виновността за Covid-19 върху Китай.

Редица държавни медии в Китай разгласиха изказванията от профила на Уилсън Едуардс.

През август посолството на Швейцария заяви, че е малко евентуално такова лице да съществува и означи, че профилът във Facebook е открит две седмици преди този първи пост, а и има единствено трима другари.

" Не е регистриран швейцарски жител с името Уилсън Едуардс и няма научни публикации, подписани с това име “, уточни дипломатическата задача.

В отчета си за ноември " Мета платформ “ показва, че следствието на казуса разкрило " връзки с Китай, в това число чиновници на компанията Sichuan Silence Information Technology, и лица, свързвани с китайски държавни инфраструктурни компании, основани в разнообразни елементи на света “.

Сайтът на Sichuan Silence Information Technology разказва компанията, като компания за мрежова и осведомителна сигурност, осигуряваща поддръжка на китайското министерство за социална сигурност и CNCERT – основен екип, координиращ интервенциите за бърз отговор на Китай в киберсигурността.

Facebook е изтрил 524 акаунта в мрежата, 20 страници и 4 групи, както и 86 акаунта в Инстаграм след обзор на известията, фокусирани към изказванията на измисления швейцарски биолог.

Оригиналният пост на биолога в началото бил споделен от сметки във Facebook на измислени лица, а по-късно бил стихотворец от достоверни консуматори, множеството от които били чиновници на китайски държавни инфраструктурни компании в над 20 страни, показва " Мета “.

Компанията прибавя, че интервенцията е употребила VPN (Virtual Personal Network) връзка за скриване на своя генезис и за придаване на Едуард по-завършен профил. Освен това наподобява фотографията на профила наподобява е основана с изкуствен интелект.

Разследването на произхода на Covid-19 стана източник на напрежение сред Съединени американски щати, Китай и други страни. Този генезис продължава да е неразбираем съвсем две години след първия случай, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР