Пикът отмина. Вече втори месец инфлацията се понижава. Това беше

...
Пикът отмина. Вече втори месец инфлацията се понижава. Това беше
Коментари Харесай

Икономист: Връщане на цените назад не се очаква

Пикът отмина. Вече втори месец инфлацията се намалява. Това беше предстоящо, тъй като главната причина за тази инфлация бяха доста високите цени на електрическата енергия.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Юлиян Войнов.

Не чакам инфлацията да продължи, в противен случай – забавянето, което следим сега ще се развива и през идната година. Още повече, че заради нарастването на лихвите на главните централни банки, международната стопанска система се забавя, тъй че ние ще бъдем в цикъл на икономическо закъснение. Някои от страните в Европейски Съюз ще влязат в криза и тези процеси ще повлияят и на България. Ние не се чака да влезем в криза, само че при всички случаи ще има доста съществено закъснение през идната година от порядъка на към 1%. Така че това, което предвижда Министерство на финансите за средногодишна инфлация от 6% за мен е реалистично.

 
Не виждаме намаляване на цените, а виждаме, че те не се усилват. Стигнали сме до едно равнище, пазарът стартира да се намества, подвигнаха се и заплатите. Така че просто ще минем на едно по-високо равнище – по-високи цени и по-високи хонорари. Връщане обратно не се чака.
Еврозоната, с която сме свързани посредством валутния ръб се чака да продължи да покачва лихвените проценти. Вчера американската централна банка подвигна лихвения % с 0.5%, само че това е закъснение спрямо предходното повишение от 0.75%. Така очевидно се регистрира икономическото закъснение в целия свят. Ще забележим още повишение на лихвите от централните банки, само че към момента със занимателен ритъм. Тези процеси ще се отразят и на комерсиалните банки, тъй че хората би трябвало да бъдат деликатни, да не подхващат някакви съществени капиталови разноски.

 
Цените на силата се трансферираха върху цените на храните. Ние сме от страните, в които разноските за храна са най-големи в потребителската кошница и заради тази причина нарастването при тях е най-голямо. Но при всички случаи това закъснение ще се отрази и на нарастването на цените на храните, което в някакъв миг ще спре.
Това, че ще можем да сечем евромонети е много сериозен сигнал. Европейска комисия и ЕЦБ ни споделят " започнете да се подготвяте, тъй като възможностите ви за приемане в еврозоната са извънредно действителни ".

Ако таванът на цената на газа бъде призната в Европейски Съюз има заплаха доставчиците на газ да се оттеглен, което да докара до още по-голямо нарастване на цените.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР