Пика е хранително разстройство, характеризиращо се с желанието да се

...
Пика е хранително разстройство, характеризиращо се с желанието да се
Коментари Харесай

Какво представлява хранителното разстройство, наречено пика

Пика е хранително разстройство, характеризиращо се с желанието да се ядат нехранителни субстанции като хартия, пръст или стъкло. Краткотрайните интервали, включващи ястие на несъответствуващи предмети, са естествена част от детството, а в зрелост признаците би трябвало да участват повече от месец и не би трябвало да бъдат част от човешкото развиване, с цел да се смятат за част от пика. Едногодишно дете, което яде пясък, да вземем за пример, не дава отговор на условията за диагностика.

Причини за Пика

Редица фактори могат да доведат до развиване на такова разстройство на храненето. Понякога положението се предизвиква от някакъв базов хранителен недостиг. Дефицитът на желязо може да накара хората да изпитват апетит за неядливи обекти и субстанции, съдържащи желязо. Бременните дами от време на време също живеят със признаците на пика — хормоналните промени и нарасналата потребност от избрани хранителни субстанции могат да накарат дамите да усещат апетит за необикновени предмети, в това число нехранителни.

Пика може да бъде признак на аутизъм, шизофрения или обсесивно-компулсивно разстройство. Въпреки това, диагностичният и статистически справочник изяснява, че когато пика се появява по едно и също време с аутизъм или шизофрения, като нормално не се слага като независима диагноза.

Някои култури предизвикват периодическите проявления на пика. Пример са религиозните ритуали, в които хора изяждат парче стъкло, „ с цел да популяризират вярата си “.

Лечение на Пика

Когато хранителното разстройство се появява взаимно с аутизъм или шизофрения, терапевтите нормално се концентрират върху лекуването на главното положение, а не на хранителния проблем, като разчитат. Когато държанието, появило се заради въздействието на пика - хранене с рискови субстанции като олово, може да се наложи да се стартира поведенческа намеса, за да се опази сигурността на индивида и симптоматиката да бъде по-добре следена.

Тъй като неочакваните пристъпи на пика може да демонстрират недостиг на минерали, лекарите могат да се занимаят с възобновяване на минералния баланс на организма, с цел да тушират питателните дефицити. Краткотрайните проявления на пика при деца не изискват лекуване, само че постановат непоколебим контрол, с цел да се подсигурява сигурността на подрастващите. Устойчива симптоматика на Пика в детска възраст или желанието да се ядат единствено нехранителни обекти може да наложи диагностициране и лекуване.

Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР