Пиесите Изход от Йоана Мирчева, Закачане от Неда Соколовска и

...
Пиесите Изход от Йоана Мирчева, Закачане от Неда Соколовска и
Коментари Харесай

Йоана Мирчева, Оля Стоянова и Неда Соколовска са номинирани за "Аскеер" за драматургия

Пиесите " Изход " от Йоана Мирчева, " Закачане " от Неда Соколовска и " Цветът на дълбоките води " от Оля Стоянова са номинирани за " Аскеер " за модерна българска драматургия, оповестиха уредниците от спектакъл " Българска войска " на конференция през днешния ден.

За премията се състезават текстове, сложени за пръв път сред 1 април 2017 година и 31 март 2018 година И през миналата година наклонността да се залага на български създатели се резервира - броят на премиерните спектакли е 18, като 10 от тях са осъществени в столицата и 8 из страната.


© Театър София

" Закачане " от Неда Соколовска в спектакъл " София "

Журито, пресяло оценките, е в непрекъснат състав от 20 души, измежду които писатели, философи и театрали като Георги Господинов, Ивайло Знеполски и Иван Добчев. Елин Рахнев, който е режисьор на един от състезаващите се текстове ( " Ако Роналдо беше Чехов " на Кенан Тополян в хасковския театър), не взе участие в избора.Избраните пиеси са постановки на театъра на Нов български университет ( " Изход ", под режисурата на Гергана Димитрова), спектакъл " София " ( " Закачане ", Неда Соколовска) и Народния спектакъл за " Цветът на дълбоките води ", режисиран от Бойка Велкова.

Трите текста ще се появят в годишника на " Аскеер " за нова българска драматургия, който излиза в деня на церемонията. По традиция номинациите за текст се афишират преди други категории. Двадесет и осмите награди за достижения в театралното изкуство " Аскеер " ще бъдат връчени на 24 май.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР