Пиещите умерено живеят по-дълго от пълните въздържателиПиещите умерено количество алкохол

...
Пиещите умерено живеят по-дълго от пълните въздържателиПиещите умерено количество алкохол
Коментари Харесай

Пиещите умерено живеят по-дълго от пълните въздържатели

Пиещите умерено живеят по-дълго от цялостните въздържатели
Пиещите умерено количество алкохол живеят по-дълго от алкохолиците, само че и от цялостните въздържатели. Това съобщи в изявление за БГНЕС известният български професор по вътрешни заболявания и гастроентерология Никола Григоров.

Проф. Григоров е специалист, преподавател и академик, който има избрана професионална устременост към чернодробните заболявания, а връзката алкохол-черен дроб заема изключително място в всекидневието му на врач и откривател. Той е създател на книгата „ Лицата на алкохола “, в която посредством ловък живописен роман обрисува богатата си лекарка процедура, в която е следил доста изменени човешки ориси в резултат на срещата им с алкохола.

Експертът е безапелационен в едно – алкохолът може и да е потребен, само че единствено в умерени количества. „ Много хора споделят, че глътката алкохол е нездравословна, което аз не одобрявам “, счита проф. Григоров.

Тук обаче се повдига значимият въпрос – кое количество се приема за умерено?

„ Количеството на алкохола е самостоятелно за всеки и зависи от редица фактори, измежду които полът, психологичното положение, генетичната съдба и доста други “, прецизира професорът.

Според редица проучвания за сдържан се счита приемът на чист алкохол, в случай че той не надвишава всекидневно 25 мл за дамите и 35-40 мл за мъжете. Задължително обаче е два дни от седмицата да се почива, а те би трябвало да бъдат поредни.

„ Книгата е компилация на медицински познания и художествена литература. Тя не е черна, защото се приказва за алкохола, нито пък е доста бяла, само че е с всички нюанси на нашето всекидневие. Алкохолът е нещо, което участва в живота ни. Ние го подлагаме на критика, виждаме последствията от него, само че той е на нашата маса. За алкохола би трябвало да се приказва. И за положително, и за неприятно “, споделя още лекарят.

С книгата той насочва значимо обръщение - алкохолът дефинира ориси.

„ Избрах 12 описа, които демонстрират моята среща с алкохола в практичната медицина. Разказите са както трагични, по този начин и радостни. Говори се за увреждащото деяние на алкохола като универсална клетъчна отрова. Говори се за връзката на алкохола с доста болести. За това дали алкохолизмът е генетично детерминиран или не, както и това, че е болест за мозъка, а освен за черния дроб. Чернодробните цирози са присъщи единствено за 15% от хората, които вземат алкохол “, добавя още проф. Григоров. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР