„Πpoĸypaтypaтa щe ce cтapae Бългapия дa e пpaвoвa дъpжaвa, a

...
„Πpoĸypaтypaтa щe ce cтapae Бългapия дa e пpaвoвa дъpжaвa, a
Коментари Харесай

Прощаване на Иван Гешев с публиката, която го освирква и замеря отдавна

„ Πpoĸypaтypaтa щe ce cтapae Бългapия дa e пpaвoвa дъpжaвa, a нe Дpeвния Pим зa шeпa бoгoизбpaни “, споделил Гешев. И допълнил: „ Явнo щe тpябвa дa извъpвим oщe дълъг път пpeди дa cтaнeм иcтинcĸa eвpoпeйcĸa пpaвoвa дъpжaвa, зaщoтo тaм, ĸoгaтo пpoĸypaтypaтa paзcлeдвa ĸaнцлepи, тe cи пoдaвaт ocтaвĸитe, a тyĸ e възмoжнo дa нapyшиш Koнcтитyциятa и eвeнтyaлнo дa cтaнeш ĸaнцлep и дa cмятaш, чe cи нaпълнo нeдoceгaeм, ĸaтo зaĸoнитe вaжaт зa oбиĸнoвeнитe гpaждaни, нo нe и зa тeб. И чe cтe ĸacтa бoгoизбpaни ĸaтo в Дpeвния Pим, ĸaĸъвтo явнo e тexният идeaл “.

Сийка несъмнено е просълзена...

Цицерон в De republica и De legibus ни среща с главните положения и характерности на римската правова страна – господство на закона, господство на правотo, господство на правораздаването. Цицерон ни сервира не концепция за страната като дело на народа, а с концепцията за страната като правова общественост.

Правовата страна е открита в миналото в античния Рим, това го знаят и учениците, само че все пак в днешната демократична Европа не престават да виреят хора, които от позицията на заеманите постове, нанасят унищожителни удари на правовата страна. Такъв е Иван Гешев.

Римското общество е елемент от разнообразни етноси, всеки от които е притежател на собствен обичай и просвета. За да се контролират връзките сред тях е нужен ред, постиган посредством правото. За Рим то е оня обществен регулатор, който построява римската страна. Спецификата на римското право се дължи от една страна на образуваното правосъзнание на ранното римско общество и от друга - на социално-политическите и икономическите условия в международната страна, които постановат създаването и развиването на правото.

При античните гърци справедливостта е божествено напътствие и закон. При римляните правото се схваща като избрана обязаност, като мощ, която е наложена и има наложителен темперамент. За всички.

В днешна България справедливостта е нещо непознато и по тази причина толкоз жадувано.

Според Марк Тулий Цицерон в основата на законодателството стои естественото право, безконечният закон като израз на висшия разсъдък. Законодателството е една от функционалностите по ръководство на страната. Законът е воля, която обвързва както жителите, по този начин и управниците.

Достъпно даже за малограмотни хора, стига да отгърнат верните странички.

Колкото до „ кастата на богоизбраните “, за която загатва Гешев, то точно той знае най-добре кои я обитават у нас. Правят го по много мутренски метод, само че го вършат. Самият той се е намърдал в това квази общество, като даже се настани да живее в държавна резиденция – връх на смазващите го комплекси.

Гешев към този момент ненавижда Кирил Петков, тъй като той му предложи да се отдръпна самичък от поста, който той заема без нито един логичен мотив.

Гешев приказва и за канцлери, които си подавали оставката, когато прокурор се заемел с тях. Има по-добри образци.

В Съединени американски щати за 10 години оставка са били принудени да подадат четирима основни прокурори, те и министри на правораздаването.

Главният прокурор на Германия Харалд Ранге бе уволнен поради противоречиво негово решение да бъдат раследвани медии. Гешев и подчинената му прокуратура от години преследват публицисти и медии, повдигат неуместни обвинявания, запорират сметки и парцели. Но това е Гешев, индивидът който се снабди с домашна библиотека на четирийсет и няколко години! (Новината заяви самият той още веднъж в изявление за въпросното издание…)

Главният прокурор на Швейцария Михаел Лаубер бе отхвърлен поради каузи против него. Обвинен е, че е задържал следствия против лица по закона „ Магнитски “, както и за корупция в средите на ФИФА.

Преди няколко месеца основният прокурор на Албания получи ефикасна присъда за корупция…

Тези случаи са четивото, което би трябвало да вълнува Гешев. Римската империя е просъществувала две хиляди години, а римското право е дало доста от въпросите и концепциите на актуалното съвременно право.

Иван Гешев не осъзнава оскърбителното му наличие на заемания от него пост. Интервюто пред снишената от боязън медия единствено укрепва чувството, че се прощаваме с него.

Още една гротеска си отива.

Огнян Стефанов

П.П. Горните неща за Рим, Цицерон и римското право съм чел, без да съм учил право. Искал съм и желая да знам. Правят го и доста други. Някои обаче даже по обвързване не са надзърнали в учебника и книгите...
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР