/Пглед.инфо/ Втората среща на върха Русия-Африка ще се проведе в

...
/Пглед.инфо/ Втората среща на върха Русия-Африка ще се проведе в
Коментари Харесай

Западът губи от Русия на още един фронт

/Пглед.инфо/ Втората среща на върха Русия-Африка ще се организира в Санкт Петербург на 27-28 юли. Очаква се да дойдат ръководителите на Египет, Замбия, Коморските острови, Конго, Сенегал, Уганда, Южна Африка, както и представители на повече от 40 страни. За какво ще стане дума?

Континентален дрейф

Според “Файненшъл Таймс ” южноафриканският президент Сирил Рамафоса има намерение да разиска уреждането на спора в Украйна. Това е вторият кръг от договарянията - първият се организира на 17 юни. Африканците приканват страните да се откажат от глобите, да спрат военните дейности, да си обезпечат гаранции за сигурност, да обезпечат достъп до филантропична помощ за всички жертви и да разрешат казуса с децата, които не могат да се съберат със фамилиите си.

Американците приканват африканските водачи да не вървят в Русия. “Файненшъл Таймс ” оповестява още, че от тях се желае да осъдят отдръпването на Кремъл от договорката за зърно. Африканците в действителност са разтревожени от това: в региона на стопанската система и сигурността те имат намерение да взаимодействат както с Кремъл, по този начин и с Белия дом.

Група американски конгресмени предложи пренасяне на комерсиалния конгрес “Действие за африкански напредък и благоприятни условия ” от ЮАР на друго място, сякаш поради военното съдействие на Претория с Москва, оповестява “Ройтерс ”. В същото време ЮАР е най-големият бенефициент на форума, през 2022 година тя е продала артикули на стойност три милиарда $ на Съединените щати.

Междувременно от 2022 година външният министър Сергей Лавров направи четири обиколки на Черния континент. Има доста общи ползи, в това число в енергетиката и минното дело. Топлите мемоари на африканците за помощта на Съветския съюз са в изгода Кремъл. Това явно се отразява на гласуването в Организация на обединените нации на антируски резолюции - Африка нормално се въздържа от наказание на Москва.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също посети Черния континент - той искаше да вземе самодейността. Той обаче получи студено посрещане. Така да вземем за пример в алжирския Оран му скандираха: „ У дома сме си! “ и " Франция гълтам страната ни ".

Здрави връзки

Както означи Владимир Путин, партньорството с Африка има дълбоки корени, а междудържавните връзки постоянно са се отличавали със непоклатимост, доверие и благосклонност. „ Ние поредно подкрепяхме африканските нации в тяхната битка за избавление от колониалното подтисничество, помагахме за образуването на държавност, за подсилване на суверенитета и отбранителната дарба “, акцентира президентът в публикация, съвпадаща със срещата на високо ниво.

В света се образуват нови стопански и политически центрове, които изискват да се преценяват с тях, уточни съветският водач. Въз основа на тях ще възникне нов интернационален ред – по-справедлив от досегашния. И Африка ще заеме достойното си място в него, откакто най-сетне се освободи от тежкото завещание на колониализма и неоколониализма.

Миналата година комерсиалният оборот на Русия със страните от континента доближи съвсем 18 милиарда $, само че капацитетът за икономическо партньорство е доста по-голям. Путин увери, че съветските компании са подготвени да работят по-активно с африканците в региона на високите технологии, нуклеарната енергетика, химическата индустрия и минното дело. Освен това, макар глобите, Москва не стопира доставките на зърно за Африка. През 2022 година износът възлиза на 11,5 милиона тона, а към юли 2023 година съвсем 10 милиона.

Русия оказва помощ и за образованието на национални фрагменти. Днес в страната учат към 35 хиляди студенти от Черния континент. Повече от 6000 - с съветски стипендии. А Москва е подготвена да одобри още повече африканци.

Според Путин след срещата в Санкт Петербург страните ще подпишат забележителен пакет от съглашения и меморандуми.

Време за опция

Виктор Мизин, водещ откривател в Центъра за интернационална сигурност на ИМЕМО на РАН, напомни, че Москва е преориентирала външната си политика от недружелюбния групов Запад към тези, които са запазили партньорства. А Африка е най-важният район. Особено Южна Африка като член на БРИКС.

" Веднага след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Русия напусна Африка, изоставяйки вложените средства и другари. Но в този момент Москва се завръща освен политически, само че и стопански. Това дава резултати: Мали, Еритрея, Южна Африка, Алжир и други не гласоподават против нас в Организация на обединените нации по отношение на спора в Украйна ", споделя специалистът.

Според него в бъдеще ролята на Африка в света единствено ще нараства, макар че има доста проблеми, в това число тези, дължащи се на колониалното минало. Русия се ускори в тази посока тъкмо в точния момент.

" Черният континент желае да се разгласи за геополитическа мощ, с която би трябвало да се преценяват. В същото време връзките с Европейския съюз не минават през най-хубавия интервал. Европейците нямат ясна тактика за работа с района. Затова западните дипломати се пробват в случай че не да засилят позициите си, то най-малко да предотвратят доближаването на Африка с Русия ", акцентира експертът.

Що се отнася до самите африканци, за тях е преференциално да си сътрудничат с Москва, тъй като Русия работи като контраст на въздействието на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР