Pfizer е готов да продължи след Covid. Сега компанията залага

...
Pfizer е готов да продължи след Covid. Сега компанията залага
Коментари Харесай

Pfizer залага много на лекарства за рак

Pfizer е подготвен да продължи след Covid. Сега компанията залага на медикаменти за рак, с цел да си възвърне позициите след сложна година, белязана от бързия спад на бизнеса й с Covid. Просто може да отнеме известно време, преди този залог да се изплати.

Pfizer направи своя по-дълбок опит в онкологията по време на четиричасово събитие за вложители предходната седмица. И имаше ефектна 60-секундна реклама на Super Bowl, която популяризира самодейността й да „ надмине рака “.

Промяната идва в решителен миг за Pfizer. Фармацевтичният колос се пробва да ускори настроенията на вложителите, откакто акциите му паднаха с повече от 40% през 2023 година Този спад на акциите изтри повече от 100 милиарда $ пазарна стойност на Pfizer.
Заедно със спадащото търсене на своите артикули Covid, Pfizer разочарова Уолстрийт предходната година с неудовлетворителното стартиране на нова инжекция RSV, хапче за намаляване два пъти на ден, което не съумя в клиничните изпитвания и прогноза за 2024 година която не оправда упованията.

Компанията започва стратегия за редуциране на разноските на стойност 4 милиарда $, съкращавайки стотици чиновници и съкращавайки разноските си за научноизследователска и развойна активност.

По време на деня на вложителя Pfizer изложи своите цели в този момент, откакто се е интегрирала изцяло с целевия производител на медикаменти за рак Seagen. Придобиването на Seagen за 43 милиарда $ удвои портфейла на Pfizer за онкологични медикаменти до 60 разнообразни пробни стратегии.

Някои анализатори означиха, че може да отнеме няколко години, до момента в който някои от медикаментите за рак на Pfizer в междинен стадий на развиване покажат съществени данни от клинични изпитвания и станат по-малко рискови.

Съществуващото онкологично портфолио на Pfizer също е изправено пред прочут конкурентен напън. Приходите от хитовото лекарство за рак на гърдата Ibrance и лекуване на рак на простатата Xtandi, които Pfizer споделя с Astellas Pharma, са намалели през последната година. Очаква се и двете медикаменти да изгубят пазарна изключителност през 2027 година
Все отново някои анализатори излязоха от деня на вложителя, чувствайки се насърчени.

„ Компанията е изправена пред редица провокации, само че ние имаме вяра, че събитието беше сполучливо в очертаването на пътя за онкологичния бизнес, който да помогне за компенсиране на идните загуби на патенти и да подтиква растежа в бъдеще “, пишат анализаторите на Guggenheim в записка във вторник.

Дългосрочна комерсиална тактика

Pfizer употребява събитието за вложители, с цел да показа публично новото си бизнес поделение, отдадено на проучванията на рака, и да изложи дълготрайна тактика за него до края на десетилетието.

Това онкологично поделение разполага с обстойно портфолио от пробни медикаменти, които Pfizer и Seagen са разкрили или придобили посредством покупко-продажби, както и лекуванията, които двете компании от дълго време продават.

Отделът се управлява от Крис Бошоф, дълготраен изпълнителен шеф на Pfizer, който неотдавна е бил началник на отдела за проучване и развиване на рака в компанията.

„ Като неотдавна обединена организация, нашият опит и групови качества в този момент са разширени, с цел да обезпечат още по-голямо влияние върху пациентите, в сравнение с всяка компания би могла да направи сама по себе си “, сподели Бошоф предходната седмица, с цел да даде начало на събитието.

Бошоф акцентира мащаба на опциите на Pfizer, отбелязвайки, че има 10 индустриални обекта, произвеждащи медикаменти за рак на три континента, до момента в който Seagen има единствено един. Той също по този начин уточни комерсиалното наличие на Pfizer допълнително от 100 страни и комерсиалния екип, насочен към клиентите, който е три пъти по-голям от този на Seagen.

Pfizer не даде съответна прогноза за продажбите на своя онкологичен франчайз до 2030 година Но компанията съобщи, че чака почти две трети от поправените по отношение на риска доходи от онкологията да дойдат от нови медикаменти и нови индикации - или използва за лекуване - за съществуващи артикули до края на десетилетието.

Pfizer повтори упованията си, че придобиването на Seagen ще донесе 10 милиарда $ продажби до 2030 година

Но компанията даде малко насоки за това по какъв начин ще наподобява растежът на Seagen до края на десетилетието, сподели анализаторът на UBS Trung Huynh в записка в четвъртък.

Нов фокус

Pfizer също акцентира голяма смяна в тактиката си за произвеждане на медикаменти. Бошоф сподели, че онкологичният отдел възнамерява да премине към биологични медикаменти като главен източник на доходи, като усили каузи на тези лекувания в развой на подготовка от 6% на 65% до 2030 година

Биологичните артикули са лекувания, получени от живи източници като животни или хора, в това число ваксини, лекувания със стволови кафези и генни лечения. Те са измежду най-скъпите медикаменти с рецепта в Съединени американски щати

Преди договорката със Seagen 94% от раковите артикули на Pfizer бяха медикаменти с дребна молекула. Тези медикаменти са направени от химикали и имат ниско молекулно тегло. Бошоф сподели, че биологичните артикули съставляват „ по-траен капацитет за доходи “ въз основа на няколко фактора. Това включва идно приключване на патентите и евентуален напън от Закона за понижаване на инфлацията на президента Джо Байдън.

Разпоредба на този закон разрешава на Medicare да стартира договаряния за цените на биологичните артикули още 13 години откакто получат утвърждението на Администрацията по храните и медикаментите, в съпоставяне със единствено девет години за медикаменти с дребна молекула. Фармацевтичната промишленост твърди, че това би възпряло производителите на медикаменти да влагат в дребни молекули.

Решението на Pfizer да разчита повече на биологични артикули може също да предложи „ по-добра отбрана “ против конкуренцията от по-евтини имитатори, споделиха анализаторите на Guggenheim в своята записка. Тези имитатори или биоподобни в предишното са имали проблеми с натрупването на пазарен дял от биологични лекувания. Това е друго от медикаментите, наречени генерични, които са точни копия на лекувания с дребни молекули.

Малките молекули ще останат един от трите съществени типа медикаменти на онкологичния отдел на Pfizer. Другите две са биологични, а точно биспецифични антитела и конюгати антитяло-лекарство или ADC.

По-специално, компанията създава платформа от „ последващо потомство “ за ADC, която съчетава протеиновото инженерство на Pfizer и опциите за планиране на антитела с ADC технологията на Seagen. Заедно фирмите имат 12 ADC в развой на разработка, шест от които са в ранни клинични изпитвания или изследвания върху животни.

Анализаторът на JPMorgan Крис Шот написа в записка предходната седмица, че компанията се е отдръпнала от инвеститорското събитие, насърчена от широчината на онкологичния план на Pfizer в междинен стадий. Но той означи, че ще отнеме време, преди редица лекувания да покажат „ съществени данни “.

Четири съществени вида рак

Pfizer възнамерява да се концентрира върху четири съществени типа рак: рак на гърдата; рак на пикочно-половата система, който визира пикочните и гениталните органи или функции; рак на гръдния панер, като рак на белия дроб, главата и шията; и хематология-онкология или рак на кръвта, като мултиплен миелом и лимфоми.

Друга област, която е най-важна за вложителите, е затлъстяването. Pfizer чака през първата половина на годината да разгласява данни от ранен стадий на изпитване на версия един път на ден на своето пробно хапче за намаляване, дануглипрон. Компанията работи и върху второ лекарство за затлъстяване, само че не разкрива по какъв начин ще работи.

Долстен популяризира капацитета на хапче за лекарство за намаляване, което може да помогне да се отговори на възходящото търсене на лекуване на затлъстяването. Голяма част от съществуващите инжекционни медикаменти за това положение са в дефицит в Съединени американски щати. Той също по този начин означи, че едно хапче евентуално ще има друга цена от инжекциите, които костват към 1000 $ на месец преди застраховката.

„ Едно хапче би ви разрешило също да имате повече достъп “, сподели Долстен. „ Ако имате 300 милиона пациенти годишно, това ще бъде едно от най-големите медикаменти до момента. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР