Пфайзер и Бионтех решиха да съдят Румъния, за да я

...
Пфайзер и Бионтех решиха да съдят Румъния, за да я
Коментари Харесай

Пфайзер и Бионтех съдят Румъния за неплатени ваксини срещу COVID-19

Пфайзер и Бионтех взеха решение да съдят Румъния, с цел да я накарат да съблюдава уговорките си за поръчките на ваксини против КОВИД-19, направени от държавното управление като част от контракта за доставка на Европейския съюз, подписан през май 2021 година Това съобщи Андрю Уиджър, старши шеф на Пфайзер за световни връзки с медиите в отговор, изпратен до уеб страницата Нюз.ро.

„ Пфайзер и Бионтех имат вяра, че е значимо всички участващи страни да съблюдават своите договорни отговорности въз основа на съглашението, което улесни триумфа на европейския отговор на пандемията от КОВИД-19 “, показват от фармацевтичните компании в позиция до медиите.

На собствен ред здравният министър Александру Рафила означи, че са получили призовката по пощата и че обстановката не е била непредвидена.

Съдебният иск против Румъния не е първият, който Пфайзер предявява. Миналия ноември компанията съди Полша за несъблюдение на заплащанията за 60 милиона дози от имунизацията против КОВИД-19. През декември 2023 година фармацевтичният колос съди и Унгария по същата причина.

Отново в края на предходната година прокурори от Националната дирекиця за битка с корупцията на Румъния желаеха от Президентството и Сената да одобрят започването на наказателно произвеждане против някогашния министър председател Флорин Къцу и някогашните министри на опазването на здравето Влад Войкулеску и Йоана Михаила по дело, касаещо доставка на ваксини против КОВИД по време на пандемията. Тримата са разследвани за корист със служебно състояние и съучастничество в корист със служебно състояние. Те са одобрили закупуването на десетки милиони дози ваксина над към този момент контрактуваното условие, напомня Диджи24.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР