Пейо Майорски, който е председател на Асоциацията за защита на

...
Пейо Майорски, който е председател на Асоциацията за защита на
Коментари Харесай

НАЗП: Винаги можем да се окажем с кредит без да знаем

Пейо Майорски, който е ръководител на Асоциацията за отбрана на потребителите, разяснява пред БНР въпроса добре ли сме предпазени след приключването на данните от Национална агенция за приходите и можем ли да се окажем с заем, който не сме теглили:

“Винаги може да има корист с нашите данни и да се окажем с заем без да знаем, по тази причина ние от Асоциацията приветстваме желанията на вицепремиера Томислав Дончев, че е редно, когато се взима бърз заем, да бъдат затегнати ограниченията и когато се взима бърз заем или какъвто и да е заем, лицето да участва на мястото “.

В изявление за предаването “Преди всички “ той разяснява още концепцията на Асоциацията да бъде основан устав, по който компаниите за бързи заеми да упражняват активността си:

“Идеята за уеднаквяване на правата на потребителите и кредитодателите беше от позиция на това да се сътвори Закон за регулация на колекторските компании, тъй като огромна част от кредитополучателите, изключително тези, които изпадат в някакъв тип неспособност да покриват заемите, отиват при колекторските компании. Така че уеднаквяването и това, което искахме ние от страната е основаване на закон за колекторските компании да работят под един и същи критерий. А за бързите заеми също е доста значимо да има метод, по който да бъдат определяни кредитоизискателите да получават заеми. Да има система, по която, когато ревизирате индивида против вас, който желае да получи заем, да разберете дали той е кредитоспособен да покрива това задължение… “.

" Изтичането на персонални данни от системата на Национална агенция за приходите не усилва риска за измами с бързи заеми, съобщи в изявление за „ Хоризонт “ Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. По думите му, в случай че има машинация с разпределяне на заем, то тя може да се извърши само със съдействието на човек от кредитиращата институция:

„ Няма някакъв спомагателен, голям риск за потребителите. Има същият този общоприет риск, който съществуваше и преди този момент, най-малкото тъй като същата тази информация седи като обществена информация за по-голямата част от хората в разнообразни обществени регистри “.

“Процесът по кредитиране не е толкоз банален както се пробват да го показват в медиите. Той включва разнообразни стадии. На първо място по идентификация на потребителя и по-късно по неговата верификация. Само в първата част по процеса по кредитиране се събират повече данни от тези, които бяха изтекли в Национална агенция за приходите. След привършване на този първи стадий, в който на процедура се прави една инспекция на лицето, което се показва за претендент, стартира верификацията на данните. Целта на всички последващи стъпки в процеса е компанията да се увери, че точно това лице, чиито персонални данни са показани, е лицето претендент за кредит… “.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР