[Pexels] Още по темата Google се опитва да умилостиви Брюксел

...
[Pexels] Още по темата Google се опитва да умилостиви Брюксел
Коментари Харесай

Големи битки, малки победи

[Pexels] Още по тематиката
Гугъл се пробва да умилостиви Брюксел

Интернет колосът предлага да разпределя позициите, които излизат в онлайн търсачката, посредством търг
19 сеп 2017
Урегулиране на опърничавата търсачка

Войната на Брюксел против Гугъл
30 юни 2017
Европейскатa комисия ще наложи на Гугъл санкция от 1 милиарда евро

Това е кулминационна точка на продължаващото седем години следствие против американската компания за манипулиране на онлайн извършването на покупки
26 юни 2017 Данъчната система е безнадеждно остаряла. Това може да не ви наподобява по този начин, когато си плащате годишния налог, само че от позицията на тези, които би трябвало да измислят по какъв начин да таксуват новите софтуерни колоси, е повече от явно. Да таксуваш компании като Amazon, чиято бизнес активност е разхвърляна по света, е занятие, което лишава безчет безсънни нощи даже на американските регулатори. Тази седмица във Вашингтон те попиваха концепциите на европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер, която неотдавна наложи санкция на Гугъл от 2.7 милиарда $.

Най-новата концепция в Европа е да се таксуват приходите, не облагата на тези компании. От една страна, изцяло ясно е, че подобен налог е изборен и углавен. Подобно на банките, софтуерните компании просто ще опитат да трансферират огромна част от натиска върху европейските си клиенти, които ще заплащат по-високи цени за неща като реклама.

От друга, явно е, че сегашната обстановка ощетява огромните страни в съюза, чиито консуматори са пазар за Гугъл, Фейсбук и Apple, само че от това не произлиза изключително доста за финансите на съответните страни. Рано или късно те ще създадат нещо, с цел да се опитат да поправят това.

По-интересно е нашето място в тази световна борба. България поддържа настояването безусловно, което беше изненада. Малките страни в Европейски Съюз постоянно са се опитвали да " крадат " бизнес от огромните с по-изгодни данъчни системи и други преимущества. Софийското финансово министерство няма да получи кой знае каква сума от подобен налог, а и той би бил възможна стъпка към хармонизиране на данъчните основи в съюза - до момента неразрешена тематика за България. Такова бързо единодушие, без явна изгода, води към мисълта, че сме дали гласа си, с цел да спечелим нещо друго. Например влизане в чакалнята на еврозоната. Ако това е по този начин, то тази договорка е относително безобидна - ние имаме ниски налози, само че поради многото си други проблеми по този начин и не сме привлекли някой софтуерен колос. Но след немските избори ни чакат може би други покупко-продажби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР