[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕТурция ще погребе древния град Хасанкейф под

...
[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕТурция ще погребе древния град Хасанкейф под
Коментари Харесай

4+1 | Как Турция реши да потопи селище на 12 000 години под вода, за микропластмасата в чаените торбички и още

[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Турция ще погребе античния град Хасанкейф под вода

Малкото градче Хасанкейф, намиращо се в Югоизточна Турция, съществува под една или друга форма от 12 000 години. Селището напълно скоро ще се окаже под вода в изкуствено езеро, основано поради разширението на язовира Илису по р. Тигър. Населението на градчето ще бъде преместено наоколо в Нови Хасанкейф дружно с по-лесните за пренасяне исторически монументи, само че решението на турското държавно управление въпреки всичко ще остави голямо археологическо благосъстояние под водата. Прочетете повече и разгледайте фотоси от Хасанкейф в Guardian.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Чаените торбички пускат милиони микропластмасови частици
Около 96% от торбичките за чай не са направени просто от хартия, а съдържат и полипропилен, който оказва помощ при запазването на формата на торбичките, откакто се натопят във врялата вода. Ново изследване сподели, че сходни торбички изпускат милиони микроскопични пластмасови частици в чая, който ние по-късно пием. Докато няма мнение до каква степен това в действителност е нездравословно за хората, доста компании към този момент търсят способи да спрат да употребяват пластмасовото съединяване. Прочетете повече тук.

Първият котешки фотограф
Ако инцидентно останете без интернет, постоянно можете да си закупите сбирката с фотографии на котки (просто озаглавена Котки) на Уолтър Чандоха. Роденият през 1920 година фотограф избавя малко коте, зъзнещо в снега през 1949 година Чандоха бързо се влюбва в новата си котка и стартира траялата с десетилетия обсесия да снима котки, както в най-смешните им и заиграни моменти, по този начин и в най-спокойните. Някои хора считат, че Чандоха, който до гибелта си на 98 предходната година не спря да фотографира котки, пръв е почнал традицията да се снимат тези животни. Прочетете повече тук.

Опасностите при краткосрочното мислене
В политиката основната мярка за време е продължителността на един мандат, в модата и културата е сезонът, за корпорациите е тримесечието, в интернет е броени минути, а на финансовите пазари - броени секунди. Подобен вид мислене води до проблеми обаче - в случай че постоянно си запъхтян, справяйки се с сегашното или напълно близкото бъдеще, не ти остава време да мислиш в дълготраен проект. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Източникът на религията

През по-голямата част от човешкото битие хората са живели в групи, наброяващи не повече от 50 души. В сходно малко племе всеки познава всеки и знае, в случай че някой е нарушил разпоредбите на социума. С разрастването на групите, в които хората живеят, обаче се появява нуждата от повсеместен наказател, който да кара хората да съблюдават общите правила. Според обществения психолог появяването на религията е форма на културна иновация като огъня, потреблението на принадлежности или селското стопанство. Можете да чуете повече тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР