Певицата Ивана Погосян спечели държавна стипендия от фолклорния конкурс Орфеево

...
Певицата Ивана Погосян спечели държавна стипендия от фолклорния конкурс Орфеево
Коментари Харесай

Певицата Ивана спечели държавна стипендия

Певицата Ивана Погосян завоюва държавна стипендия от фолклорния конкурс " Орфеево изворче " в Стара Загора. Тя е една от трите с годишна поддръжка от влиятелния конгрес, който се организира за 18-и следващ път.

Хасковлийката завоюва конкуренцията в четвърта възрастова група до 12 клас. Стипендията е годишна и се отпуска от Министерството на културата и е в размер на 135 лв. месечно. Тракийският славей се яви на форума в чисто новата си бяла обичайната носия и очарова журито с осъществяванията си на бавната ария " Седнах да вечерям ". При осъществяването на бързата ария " Ивано мари, Иванке " получи бурните овации на залата. И двете песни са от репертоара на умрялата неотдавна тракийска певица Динка Русева. Погосян беше поканена и взе присъединяване в галаконцерта на състезанието. Там тя се сприятели с другата стипендиантка Елеонора Дурина от Кюстендил, която учи в софийското музикално учебно заведение.

Ивана е родом от Любимец, само че от години живее със фамилията си в Хасково. Припомняме, че и предходната година тя взе първо място на същия конкурс. Тази година обаче регламентът е изменен и не се отсъждат 1,2 и 3 място, а се дават единствено три стипендии на най-хубавите от стотиците самостоятелни участници.
Ивана е единадесетокласничка в НУМТИ " Добри Петков " в Пловдив. Там национално пеене й преподава проф. доктор Светла Станилова. Погосян взе участие на влиятелния конгрес и с дует и с хора на елитното учебно заведение, дирижиран от Явор Тасков. С хора тя завоюва още веднъж първа премия, а в дуетното осъществяване се класира втора.

На Ивана й предстоят още доста участия в влиятелни национални и районни фестивали в цялата страна. Тя сподели, че може да вземе присъединяване и на интернационалния фестивал в Минерални бани./Хасковска марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР