Петьо Опров - заварчик в Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация

...
Петьо Опров - заварчик в Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация
Коментари Харесай

Служител на ДП РАО стана шампион в международно професионално състезание /снимки/

Петьо Опров - заварчик в Специализирано отделение „ Извеждане от употреба 1-4 блок” към Директива за птиците РАО, се завърна със златен орден от VI Международно съревнование по заваряване(Sixth International Welding Skills Competition) за млади заварчици.
Събитието се е състояло от 5 до 10 юни 2018 година в гр. Джу Джоу, провинция Хунан, Китай. В едно от най-значимите за заваръчния свят събития са взели присъединяване към 30 тима, включващи над 300 млади заварчика на възраст сред 18 и 35 години, механически ръководители и треньори, както и жури, съдии и научни служащи - всички общо към 500 души.
България се е показала в международния конкурс с трима свои състезатели, които авансово са излъчени като спечелили в националния конкурс „ Млад заварчик на България 2018 “ в следните категории: Ненко Иванов от „ Аурубис България” АД Пирдоп - способ 111/SMAW; Петьо Опров от Директива за птиците РАО Козлодуй - способ 141/GTAW; Лилиян Тодоров от „ Инстал Инженеринг СВ” ООД Пловдив - способ 135/GMAW и категория „ Завършен продукт”.
Българските заварчици са били оценени като едни от най-бързите и технични заварчици в света. Благодарение на представянето им българският тим е съумял да заеме влиятелното 3-то място в конкуренция с тимове от целия свят, измежду които е имало участници от Германия, Австрия, Швейцария, Чехия, Русия, Украйна, Беларус, ЮАР, Корея, Индонезия, Индия, Китай и други
„ Нашите момчета смаяха оценяващата комисия и интернационалните съдии и специалисти с експедитивност, техничност, точност и мощна мотивация при осъществяване на поставените задания “ - разяснява треньорът на тима инж. Павел Попгеоргиев.* Ето какво показа Петьо Опров след завръщането си от Китай:
Изведнъж като споделиха: „ България - първенец! Петьо Опров.”, не можех да допускам.
И в действителност е било мъчно за поверие, тъй като пътят до успеха е бил комплициран. Нашият тим е дошъл през нощта преди откриването на надпреварата, след 20 часа полети, а жребият е отредил на Петьо да взе участие незабавно след началото. „ Бяхме изтощени, недоспали, дезориентирани от часовата разлика и от всичко това малко обезверени за положително показване - в заваряването „ това е ръка”, би трябвало да си спокоен.”
Респектиращо, само че и доста мотивиращо е било съзнанието, че влиза в състезание с най-хубавите в света: „ Не чаках толкоз висока позиция, тъй като там всички са доста положителни, съвършени, определени измежду доста други в страните си, освен това огромни страни”.
Петьо Опров е взел участие в дисциплината аргоно-дъгово заваряване пред очите на многочислена интернационална комисия (над 20 души), до момента в който две видеокамери са документирали работата му. Основните критерии за оценяване са били експедитивност и качество. Той е завършил задачата си (тръба, ъглов тегел, отвесен шев) за невижданото време от 45 минути, което дружно с безукорното качество, е донесло златния орден.
„ Сработихме се доста добре с другите момчета от тима. Те също се показаха чудесно в своите категории. И по този начин достигнахме до невероятното достижение - трето място и бронзова купа за България”.
„ Хората, с които се запознахме там, доста ни се радваха. Няма злоба, отсъства спортната завист, въпреки да е съревнование, обменяме опит. Отнесоха се с доста почитание и респект към триумфа ни.”
Националният ни тим по заваряване е получил покана за присъединяване на друго огромно съревнование през тази година - в Украйна. „ Надявам се да получа поддръжка от Директива за птиците РАО и още веднъж да отидем и да покажем какво можем, тъй като на такива места представяш себе си, своето дружество и националния байрак.”
Петьо е направил първата си спойка при инцидентни условия преди десетина години в Италия. После се увлякъл и почнал съществено да учи. „ Много ми харесва да заварявам. Прочетох и доста книги за тази специалност. Записах се на курсове. Така се движа: процедура - доктрина... Трябва да призная, че не е лека специалност. Металът се нагрява. Жегата най-вече уморява, за 30-40 минути активност чувството е от време на време за цялостен работен ден, внезапно губиш сили. В Китай заварявахме на 40 градуса. Много понижиха заварчиците, положителните излизат от България.”
Петьо Опров е получил и няколко оферти за работа от компании от Русия, Австрия, Украйна, ЮАР... Отговорил е, че не е заинтригуван, а те са разбрали решението му. „ Искам да си остана в България. Работил съм в разнообразни страни, само че избирам да съм тук, не желая да пребивавам в носталгия.”, споделя международно приетият експерт Петьо Опров в навечерието на 33-тия си рожден ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР