Петя на моята Петя“ е филм с мирис на синьо

...
Петя на моята Петя“ е филм с мирис на синьо
Коментари Харесай

Синьото лято на Петя Дубарова

" Петя на моята Петя “ е филм с аромат на синьо лято, на куче в чекмедже, на таралежи, родени без бодли, и на рицари без ризница. Създаден е в най-хубавите обичаи на киното за младежи, чиито души носят най-малко малко от сантименталната нотка в поезията на Петя Дубарова. И добър опит да се свърже бъдещето с предишното, през облика на Петя преди и нейния възможен облик в този момент.

Бъдещето и предишното си подават ръка в среща край морето, в една история, построена върху връзките и паралелите сред две тийнейджърки от разнообразни столетия. Героинята на Петя Дубарова – оригиналът, е поверена на Алиса Атанасова. Петя Монова – „ преродената “ Петя Дубарова, е Александра Костова, позната от „ Маймуна “ на Димитър Коцев-Шошо. И двете са дръзки по своему – против системата, в която живеят. И двете носят мъдростта на младежа – на своето време, и на белезите, които то оставя вечно.

Снимка: Симон Варсано

Това е филм за младите, които остават постоянно млади, в никакъв случай не „ премислят “ позицията си и не трансформират правилата си. За тях не важи съвета в никакъв случай да не стартират борби, които не могат да завоюват. Защото, когато си решил да бъдеш друг, просто би трябвало да действаш.

Албена Павлов вае паметен прочит на облик, който в родното кино до момента май в никакъв случай не е носил изненади. Актрисата от Сатиричния спектакъл е в ролята на Учителката – с безчет нюанси от страсти, пластове от актьорска игра на международно равнище, с елементи и удивителна обич с камерата.

Снимка: София Филм Фест

Юлиян Вергов, ехидният шеф на едно сякаш модерно учебно заведение, е другото огромно попадение в кастинга. Майсторски вплел грубост и прохлада по едно и също време, примесени с цинично перверзно лъчение, той е измежду акцентите в чисто сюжетен проект. Той е Силата и контраста, само че и Стената, против която се изправят нежния протест на Петя, тъй като във „ всеки випуск има една, която се счита за преродената Петя Дубарова “.

„ Петя на моята Петя “ е мощно фамилен филм. На единствено поради любопитните връзки сред актьорите (Юлиян Вергов взе участие със щерка си Алена, Алиса и Ясен Атанасови са деца на артиста Атанас Атанасов, а Албена Павлова партнира на брачна половинка си Емил Марков). Тази непосредственост си споделя своето, тъй като топлината и уютът, които идват от екрана носят още по-силно възприятието за сродна душа – освен сред актьорите, сред техните герои, само че и сред тях и феновете.

Впечатляващо е, че лентата е снимана за по-малко от месец, напълно в Бургас, от оператора Иван Вацов. Много от актьорите, които вземат участие, са родени и свързани с морския ни града, включват се и близо 500 локални поданици като статисти. Участват още Васил Банов; Моньо Монев, Орлин Павлов, Васил Банов. Премиерата на „ Петя на моята Петя “, на режисьора Александър Косев, бе в зала 1 на НДК, в границите на 25-ия „ София филм фест “ (2021).

Сценаристът Нели Димитрова споделя за работата си по кино лентата, подготовката, страстите, връзката ѝ с Петя Дубарова, непознатите страни от нейния темперамент и нещата, които съзнателно не влизат във кино лентата.

Г-жо Димитрова, работата Ви по този план не е инцидентна. Как стартира Вашата „ връзка “ с Петя Дубарова?

- Не имам вяра на нищо инцидентно в този живот. Случайностите са извънредно привидни. На някого може да му се стори, че нещо е инцидентно, само че то не е.
Дори има една такава доктрина измежду психолозите, че в живота си срещаме единствено хора, които към този момент сме срещали по някакъв метод, колкото и необичайно да звучи това.

Свързвам Петя Дубарова с моето лично израстване. Не мога да кажа тъкмо по кое време съм прочела за първи път нейно стихотворение, само че си припомням че в десети клас имах да върша есе за нещо, обвързвано с българска лирика. Тогава написах за Петя Дубарова, повлияна от книгата „ Соната за Петя Дубарова “ на Веселин Андреев (книга, издадена през 1985 година, в предсмъртното си писмо създателят написа „ Петя Дубарова – дали ще я срещна някъде? – бел. а.).

Спомням си, че четох есето в час и разплаках даже учителката си и половината клас. Може би, оттогава, по някакъв метод, още повече съм се запалила и съм видяла, че творчеството ѝ очевидно работи, че да се приказва за нея има смисъл.

След това тази концепция – за връзката ми с Петя, е седяла някъде надълбоко в мен.

Снимка: Симон Варсано

Преди години отново се сетих, че може да се направи нещо за Петя Дубарова. И макар че към този момент бях професионален сценарист, не смеех, все отлагах... Не намирах към себе си верните хора, до момента в който в един миг живота не ме срещна с Ники Урумов (Николай Урумов – продуцентът на „ Петя на моята Петя “ – бел.а.). Той беше изпълнителен продуцент на сериала „ Домашен арест “, също така е бургазлия. Споделих му, че имам план, който желая да осъществявам с една моя студентка – Валентина Ангелова, която също е почитател на Петя Дубарова. Ние тримата започнахме всичко. Това е началото на кино лентата „ Петя на моята Петя “...

Успя ли да „ избухне “ Вашата персонална пристрастеност в сюжета на кино лентата?

- И аз, и Валя, сме безпределно прочувствени, което от време на време ни вреди. Много ексхибиционистично сме настроени от позиция на нашата психика и шерване с публиката. Някои хора считат това за неточност, даже измежду създателите. Аз мисля тъкмо противоположното – че в случай че си се захванал с тази специалност, би трябвало да се отдаваш постоянно, без да пазиш нещо единствено за себе си от живота, от страстите. Така че – да, дала съм всичко каквото мога в този план. Но аз постоянно се приписвам до дъно на работата си...

„ Позабравена “ ли е Петя Дубарова, както споделя продуцентът на кино лентата?

- Да, може би това е точната дума. Не е забравена изцяло, само че е позабравена. И аз доста желая този филм да има една спомагателна задача – не просто хората да го гледат, а да проявят любознание към нейното творчество. Вярно е, че поезията е изкуство, което би трябвало да се претърпява персонално и не е за необятна публика.

Снимка: Симон Варсано

Много желая младите да стартират да четат Петя, а по-възрастните, които са израснали с нея и са я позабравили, отново да си я напомнят. Защото това, че тя е останала на 17, няма никакво значение. Там има такава мъдрост и толкоз пристрастеност, и страст – и за живота, и за всичко...

Казвате, че този филм е „ повече от биография “ за Петя Дубарова. Затова ли липсва тематиката за нейното самоубийство, макар че има миг от кино лентата, в който „ новата “ Петя е сред живота и гибелта?

- Не просто е не повече от биография. Нашата цел изобщо не е била да подаваме биографични детайли от живота на Петя Дубарова. Акцентът е върху младото момиче и връзката му с Петя Дубарова. Има го моментът, който касае нейната гибел. Има едно много положително пояснение на повода, само че това фенът ще види, когато гледа кино лентата.

Предполагам, че към подготовката на сюжета сте прегледали много материали и сте срещнала доста хора. Открихте ли нещо ненадейно за Петя Дубарова – за нейния темперамент?

- Открихме нещо, което не влезе във кино лентата, само че има капацитет за нов филм. Става въпрос за нейната връзка с Пер, който ние също открихме (през 1978 година Дубарова взе участие във кино лентата на режисьора Георги Дюлгеров „ Трампа “, фотосите са в Самоков, само че една вечер, до момента в който се забавлява в дискотека в курорта Боровец среща Пер, швед, в който се влюбва, той остава първата ѝ и единствена обич – бел. а.).

Пер изобщо не знаеше, че Петя се е самоубила и изобщо не знаеше, че тя е станала толкоз известна. По негови думи, той е траял да ѝ написа дълго откакто тя е спряла да му написа.

Който прочете дневниците на Петя Дубарова, ще види, че тя е извънредно огорчена и депресирана поради това, че той внезапно е спрял да ѝ написа. Тук има доста забавни хипотези, които могат да се развият – за повода да спре да получава писмата от Пер. Това обаче касае едно в допълнение изследване, което не сме правили. Честно казано, не считам, че ще можем да стигнем до някаква истина... Защото това е биография и не е добре да се спекулира с нея.

А нещо ново за характера ѝ научихте ли?

- Когато бях по-малка, не оценявах това, че тя е оценявала, че е била надарена. Сега, откакто препрочетох творчеството ѝ, разбрах, че тя е знаела цената си – без да спекулира с това. И това доста ми харесва. Защото доста хора не са показали задоволително добре творчеството си – точно поради някаква по-ниска себеоценка. А тя е съзнавала какъв брой е надарена.

Акад. Людмил Стайков и проф. Станислав Семерджиев са съветвали екипа по какъв начин да направи сюжета по-силен? Какви скъпи препоръки получихте от тях?

- Първоначално бяхме тръгнали да вършим облика на шефа на учебното заведение и това щеше да е жена. Професор Семерджиев предложи ролята да се извършва от мъж, с цел да е още по-силна обстановката, и беше безусловно прав. Акад. Стайков ни посъветва да разместим някои подиуми, с цел да се получи по-добър резултат. Факт е, че същинските „ сценарни “ доктори и хората, които доста схващат, споделят една дума, само че тя се оказва решаваща. Тогава се плясваш по челото и си казваш „ Как може да не съм го видял? “...

Много песни са основани по стиховете на Дубарова. Защо никоя от тях не звучи във кино лентата

- Защото нашата концепция беше да създадем нови песни по стиховете на Петя Дубарова. Това обаче касае един спомагателен бюджет. Може би по-натам и това ще се случи. Искахме да създадем един актуален прочит на стиховете на Петя, които могат да се трансфорат в песни. Искахме да имат модерно звучене и по съответно да стигнат до младежите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР