Петсерийният мини-сериал Чернобил дебютира на 7 май, вторник, в HBO

...
Петсерийният мини-сериал Чернобил дебютира на 7 май, вторник, в HBO
Коментари Харесай

Мини-сериалът Чернобил с премиера на 7 май

Петсерийният мини-сериал Чернобил дебютира на 7 май, вторник, в HBO GO и по HBO. Оригиналната продукция на HBO, в партньорство със SKY, споделя за един от най-драматичните произшествия в историята - нуклеарната повреда на 26 април, 1986 година

Фабулата наблюдава опитите на смелите мъже и дами, които вършат невероятни персонални жертви, с цел да минимализират последствията от злополуката, заплашила цяла Европа. Сериалът е сниман във Вилнюс, Литва.

В навечерието на 33-годишнината от злополуката, историята на случилото се в АЕЦ Чернобил, намираща се до градовете Чернобил и Припят, продължава да е маркер за крехкостта на човешкия прогрес. Зоната към централата и до през днешния ден е изолирана.

Аварията остава ненаселен диаметър от към 150 хиляди кв. км, като над 200 хиляди души са евакуирани от родните си места. Хипотезите, колебаещи се сред човешка неточност и нередовност на техническото съоръжение, трагичното развиване на стотици човешки ориси и стигмата на инфектирания зарязан град, будят интерес и боязън и до през днешния ден.

Водещите функции в мини-сериала на HBO и SKY са поверени на Стелан Скарсгард (Меланхолия, Добрият Уил Хънтинг), Емили Уотсън (номинация за Оскар за Хилари и Джаки, Порейки вълните) и Джаред Харис (номинация за Еми за Момчетата от Медисън авеню, Короната, Шерлок Холмс: игра на сенки).

Чернобил е по сюжет на Крейг Мазин (Снежанка и ловецът), който е и изпълнителен продуцент на сериала, дружно с Каролин Щраус (Игра на тронове) и Джейн Федърстоун (Broadchurch). Режисьор е Йохан Рен (В обувките на Сатаната).

На 26 април 1986 година в чернобилската атомна електроцентрала в Украйна, част от тогавашния Съветският съюз, се случва солидна детонация, която освобождава радиоактивни частици над териториите на Беларус, Русия и Украйна, а въздушните маси ги разнасят чак до Скандинавия и Западна Европа.

Джаред Харис е в ролята на учен Валерий Легасов, изтъкнат руски нуклеарен физик. Като част от екипа за незабавно реагиране, той е един от първите, които си дават сметка за мащаба на бедствието. Стелан Скарсгард играе руския вицепремиер Борис Щербина, който е назначен от Кремъл да управлява държавната комисия за Чернобил, образувана часове след случая.

Емили Уотсън е Улaна Kомюк, руски нуклеарен физик, която би трябвало да разбере по какъв начин тъкмо се е случил случаят. Премиерата на Чернобил за България е на 7 май в онлайн стрийминг платформата HBO GO и по телевизионния канал HBO. Нов епизод ще е наличен всеки следващ вторник.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР