Петровден е! Днес почитаме двама големи светци. Това е празникът,

...
Петровден е! Днес почитаме двама големи светци. Това е празникът,
Коментари Харесай

Голям празник е днес

Петровден е! Днес почитаме двама огромни светци. Това е празникът, отдаден на християнските Първовърховни Апостоли Свети Петър и Свети Павел. Празникът се празнува всяка година на 29-ти юни, както в Православната, по този начин и в Римокатолическата църква. В обичайния български обичай е един от най-почитаните празници през летния интервал.

Според националната религия св. Петър и св. Павел са двама братя антагонисти; Петър е притежател на позитивното начало: той е по-младият, по-здравият, по-богатият и по-работливият, а при подялбата на света сред светците Господ му поверява ключовете към Рая. Той взе участие наедно с Бог и Архангел Михаил в небесното съдилище, като дефинира греховете на мъртвите души и ги санкционира. Павел е по-старият, по-болнавият, по-бедният, по-злият и по-мързеливият. Традиционните национални представи  слагат двамата апостоли в родствена връзка и с други светци: за техен " брат “ се сочи св. Илия и по-рядко св. Врач, а за тяхна " сестра “ – св. Елена или св. Богородица.

Въпреки че Църквата празнува двамата апостоли в един ден, в някои райони на България (основно в източната част) на св. Павел е предназначен идващият ден, 30 юни (Павльовден). Двамата светци имат небесно-огнена природа, а празниците им имат типичните характерности на летни празници – тяхното честване в интервала на усилена беритба има за цел да защищити реколтата от огън, пожар, гръмотевици и градушка. Смята се, че в случай че не са почетени от стопаните, двамата светци предизвикват летните пожари и градушки.

С Петровден приключват двуседмичните Петрови пости и постилите отговяват с " петровско пиле “ (т.е. тазгодишно), което принасят в жертва на св. Петър. Като слънчев знак, пилето/петелът и неговото жертвоприношение се свързват с омилостивяването на естествените сили, които могат да погорят или опожарят реколтата. За празника дамите пекат обредни хлябове и раздават за помен на умрелите дребни деца от първите ябълки " петровки “. В някои региони на страната се вършат сборове, на които се колят курбани и се вършат общи трапези. Тъй като Петровден попада в интервала на усилена беритба, на празника се позволява да се работи до обяд.

На този ден честват, хората носещи следните имена: Петър, Преслав, Петя, Павлина, Полина, Преслава, Памела, Камен, Кремена, Павел и производните на тях имена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР