Петролните цени паднаха още на световните борси за трети последователен

...
Петролните цени паднаха още на световните борси за трети последователен
Коментари Харесай

Петролът падна с още 4%, рекордните цени у нас, а трябва да бъдат поне 22 ст. по-ниски

Петролните цени паднаха още на международните тържища за трети пореден работен ден и твърдо са на най-ниските си равнища от лятото – по-точно от 24-26 август насам, като повода са терзанията от новия коронавирусен вид Омикрон, довели до внезапно орязване на транспортните връзки и зимните ваканции, визити при родственици и така нататък към празниците.
За мотив послужи изявление на шефа на "Модерна " във "Файненшъл Таймс ", което не дава изясненост дали наличните ваксини дават същия % отбрана против настоящия вариант. Само до обед във вторник американският петрол поевтина с 4% до 67 $ за барел, а най-скъпият и най-висококачественият Брент – до 70 в зелено.
Напомняме, че в България, където се преработва най-евтиният и най-некачественият съветски петрол, котировките по бензиностанциите останаха рекордни за всички времена – дизелът коства повече, отколокото при нефт от 140 $ за барел, макар че налозите и акцизите остават непроменени от този момент.
Само за ноември сривът на цената е 15 $ при главния цент Брент. Това би трябвало да се е отразило на българските бензиностанции като най-малко 2 стотинки по-евтино гориво, даже като имаме неправилно заложената база, откакто не бяха сваляни лятото. Иначе – в случай че имаше Комисия за защита на конкуренцията и КЗП без зависимости и корупция – на половина.
Защото, каквито и версии да извадят търговците на нефт за закъснение от две или три седмици на доставките, дори месец – числата са неумолими. Пък и смешките си ги опровергават сами, тъй като при повишаване цените подскачат незабавно на бензиноколонките им, от време на време даже и изпреварващо. Няма логичност, при която закъснението да важи единствено при свалянето на цената, а качването да бъде мигновенно.
Съучастник в наглата кражба на стотици милиони лв. един път като консуматори на веригите и повторно – като купувачи на останалите артикули, на чиято стойност тези цени директно се отразяват поради транспортните разноски, е и „ независимият” надзорен орган от остарялата власт – Комисията за защита на конкуренцията. В последните дни на Борисовото ръководство ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи удължиха с 2 години изтичащия й мандат. Напомняме, че неин началник е майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков – Юлия, преди този момент зам.-кмет на София, а основен член е дясната ръка на Р.Овч. и подсъдима дружно с него за злоупотреби в енергетиката Анна Янева, при водач от същия кръг Корнелия Нинова – също заместител на Овчаров като министър на стопанската система в Тройната коалиция, чийто брачен партньор пък е дълготраен почитан чиновник на Лукойл.
Никакви ограничения не взема и Комисията за отбрана на потребителите, мандата на чийто началник Димитър Маргаритов изтече преди 1 година, 8 месеца и 4 дни. Напомняме, че той бе подложен на поста от Борисов 2, като е квота на ДБГ – партията на Кунева, чийто настоящ водач е наследник на дългогодишния началник на Петролната асоциация у нас и юридически консултант на също многолетния необут на най-голямата верига бензиностанции с съветски вложения.

ОПЕК и Русия няма да понижават добивите на черно злато
На отсрочената за четвъртък, 2 декември, среща във формат ОПЕК +, който сплотява организацията на петролодобивните страни и Русия, най-вероятно ще бъде взето решение да не се усилва с 400 000 барела на ден добивът на петрол. Тази стъпка се очакваше, с цел да бъде нормализирана на търпимо равнище цената на черното злато, написа Ройтерс. Според отчет на Сити банк, представен от организацията, в отговор на натиска от Съединени американски щати и другите най-големи потребители на горива Китай, Индия, Япония, Корея и Англия, страните от формата към този момент са вдигнали с 262 000 барела дневно производството си. В момента на тържищата, не за снабдяването у нас, което няма общо с тая работа, се търгуват количествата за януари, което значи, че зимата би трябвало да мине при ниски цени на горивата.

И газът изгуби 4%, 20% за месеца
И природният газ изгуби 4% от цената си на международните тържища до обяд във вторник. Причината е същата като при нефта – всеобщата суматоха на пазарите поради орязването на транспортните връзки с новия коронавирусен вариант Омикрон и нищожното търсене заради това. Напомняме, че за месеца спадът на цената при синьото гориво е над 20% от пика на 4 ноември.

Кристиян Георгиев
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР