Петролните фючърси поскъпват с нови около 1,5% до най-високи нива

...
Петролните фючърси поскъпват с нови около 1,5% до най-високи нива
Коментари Харесай

Петролът отново поскъпва, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращаването на добивите

Петролните фючърси нарастват с нови към 1,5% до най-високи равнища от 2022 година насам, откакто Саудитска Арабия и Русия оповестиха, че ще удължат доброволното редуциране на техните добиви до края на актуалната година.

Рияд ще удължи доброволното си понижаване на добива на нефт от 1 млн. барела дневно за още три месеца до края на декември 2023 година, заяви във вторник саудитската държавна осведомителна организация SPA във вторник.

Решението за непринудено редуциране ще бъде преразглеждано ежемесечно, с цел да се обмисли задълбочаване на съкращаването или увеличение на производството според от пазарните условия, уточни още SPA, цитирайки чиновник на саудитското енергийно министерство.

Саудитското непринудено редуциране е в допълнение към предходно ограничение на производството, контрактувано през април от няколко производители в Организацията на страните експортьорки на нефт дружно с Русия и други съдружници, известни като формата " ОПЕК + ", което да продължи до края на 2024 година, припомня Ройтерс.

Също през днешния ден и Русия разгласи, че ще удължи своето непринудено решение да понижи износа си на нефт с 300 хиляди барела дневно до края на тази година, съобщи вицепремиерът Александър Новак. Преди време Русия разгласи, че ще понижи през август износа на нефт с 500 хиляди барела дневно, или към 5% от добива, и с 300 хиляди барела дневно през септември.

И Москва ще преразглежда доброволното понижение всеки месец и може да го задълбочи или да го увеличи, добави Новак.

След новината за удължение на периода на редуциране на добивите от страна на двете съществени производителки, фючърсите на нефт Брент нарастна за малко с 1,5% към 90,84 $ за барел, преди да върнат леко обратно към равнище от 90 $ за барел.

Фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI пък скочиха с над 1,7% към 87,45 $ за барел.

Това са най-високи ценови равнища на двата водещи вида нефт от средата на ноември 2022 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР