Петролните фючърси поскъпват по време на търговията в петък, след

...
Петролните фючърси поскъпват по време на търговията в петък, след
Коментари Харесай

Петролът поскъпва, след като Саудитска Арабия сигнализира за ограничаване на добивите и през 2019

Петролните фючърси нарастват по време на търговията в петък, откакто енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих съобщи, че членовете на ОПЕК ще се нуждаят от по-нататъшно съдействие с Русия и с други производителки отвън картела за ограничение на добивите и през 2019-а година за понижаване на световните петролни складови ресурси.

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), на която Саудитска Арабия е дефакто водач, както и група страни, които не са членки на ОПЕК, водени от Русия, реализираха съглашение през януари 2017-а година за понижаване на добивите на нефт с към 1,8 млн. барела дневно, като в следствие това съглашение беше удължено до края на актуалната година.

" Все още се нуждаем от известно време преди да съкратим складовите ресурси до равнища, които считаме за естествени ", съобщи Халид ал-Фалих в изявление за организация Ройтерс. " Надяваме се до края на годината да определим механизма по който ще работим през 2019-а година ", добави той.

Изявлението на енергийния министър на Саудитска Арабия способства за повишаване на петролните фючърси през първата половина на петъчната търговия, като тези на американския лек недопечен нефт с доставка през май се покачват с 0,65% към 64,90 $ за барел, а на петрола вид брент - с 0,4% към 69,40 $ за барел.

Известна поддръжка за петролните цени оказва и избирането на Джон Болтън за консултант по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп на мястото на досегашния консултант в лицето на Хърбърт Макмастър. Бившият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации - Джон Болтън се смята като " супер ястреб " във връзка с политиката на Съединени американски щати по отношение на Близкия Изток, Северна Корея и Русия.

Днешното повишаване на петрола обаче става на фона на съществено напрежение на международните финансови пазари (главно на фондовите тържища и на дълговите пазари) предвид на засилващите се опасности за световна комерсиална война. Доналд Тръмп оповести въвеждането на митнически цени за редица китайски артикули за към 50 милиарда $ годишно, до момента в който първият ответен отговор на управляващите в Пекин евентуално ще включва по-високи мита за американски артикули за 3 милиарда $ на година.

Разпродажбите на акции на международните фондовите тържища и бягството на вложителите към водещи дългови бумаги като тези на Съединени американски щати и Германия е евентуално отрицателна вест и за търговията на петролните пазари. Така да вземем за пример вчерашният стабилен срив на пазар на акции на Уолстрийт предизвика спад на фючърсите на американския лек недопечен нефт с 1,3% към 64,30 $ за барел и на петрола вид брент - с 0,8% към 68,91 $ за барел, отстъпвайки от техни 7-седмични върхове, достигнати в сряда, надлежно към 65,50 $ и към 69,90 $ за барел. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР