Петролната компания NIS, която е най-голямата в Сърбия, за първата

...
Петролната компания NIS, която е най-голямата в Сърбия, за първата
Коментари Харесай

Печалбата на най-голямата петролна компания в Сърбия, с мажоритарен собственик Газпром, падна драстично

Петролната компания NIS, която е най-голямата в Сърбия, за първата половина на 2023 година осъществя чиста облага от 13,7 милиарда динара (около 130 милиона долара), което е с 69% по-малко от същия интервал на 2022 година, оповестяват от компанията, написа " Интерфакс ". Мажоритарен притежател с над 50% от акциите на компанията преди няколко години стана газовият колос " Газпром ".

За същия интервал EBITDA (печалбата преди облагане с данъци) понижава с 57% спрямо миналата година и възлиза на 28,5 милиарда динара.

Общият дълг на NIS към банките обаче понижава леко до 553 милиона евро, т.е. той е с 6% по-малък от първото полугодие на предходната година.

Компанията отбелязва, че за развиване са вложени 11,6 милиарда динара (около 105 млн. долара), което е с 52% повече от първото полугодие на предходната година. По-голямата част от средствата са вложени за изследване и рандеман на петрол и газ, както и за възстановяване на успеваемостта на преработката в рафинерия " Панчево " и продължение на модернизацията на продажбите " на дребно ".

" Общият размер на добива на петрол и газ е 571 000 условни тона, освен това в рафинерията в " Панчево " са модифицирани за интервала съвсем 2 милиона тона недопечен петрол и междинни артикули. Обемът на оборота на нефтопродукти през отчетния интервал възлиза на близо 1,9 милиона тона ", оповестяват още от NIS.

Уточнява се, че " Газпром петрол " (структура на съветския " Газпром " ) има 50% от NIS, а директно " Газпром " - 6,15%. Други 29,87% от акциите са благосъстоятелност на сръбската страна, а останалите съвсем 14% са владеене на миноритарни акционери.
 Американски компании желаят да влагат в съвременни енергийни уреди в Сърбия
Американски компании желаят да влагат в съвременни енергийни уреди в Сърбия

Страната подхваща енергиен преход и се надява на по-голяма независимост
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР