Петролът току-що падна под 100 долара на барел. Но Русия

...
Петролът току-що падна под 100 долара на барел. Но Русия
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Петролът падна под $100 за барел, но Русия продължава спекулативно да помпи цените

" Петролът преди малко падна под 100 $ на барел. Но Русия не се отхвърля от опитите си да помпа цената нагоре - финален опит за внасяне на напрежение е днешното решение на Русия да спре износа на казахски нефт за 30 дни. Така че надали пазарът ще се успокои скоро. " Това написа на страницата си във Facebook икономистът Георги Ангелов.

" Цената на зърното от своя страна се срина последните седмици и се върна на равнищата отпреди началото на войната в Украйна. Въпреки че Русия към момента блокира украинските пристанища и износът през тях е неосъществим. Но Украйна от ден на ден изнася зърно посредством камиони и влакове, след което се претрупва на други пристанища в Европа.

При природния газ, обаче, съветската тактика към момента работи - газът нарастна двойно откогато Газпром понижи с 60% доставките по Северен поток 1. На процедура, Всеки път когато се успокои пазарът на природен газ в Европа Газпром измисля нова скица, с цел да внесе напрежение и да вдигне цените. И това стартира надалеч преди войната - още преди година за първи път Газпром ограничи доставките за Европа, което докара до скок в цените на газа с 900%.

Накратко, изчезват някои от източниците на инфлация измежду суровините - само че енергийният потрес от газа в Европа остава (съответно и токът в Европа е безценен, тъй като огромна част от него се създава от газ). Добре, че България има инфраструктура за различни доставки на газ и към този момент получава цялостните количества азерски газ, само че би трябвало да се обезпечат и по-дългосрочни контракти, с цел да има сигурност на доставките. България фиксира цената на тока за бизнеса на 25 ст на киловатчас - при пазарни цени, които са в пъти по-високи, българският бизнес ще има конкурентност в това отношение ", приключва късия си коментар създателят.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР