Петролът скочи над 94 долара за барел за първи път от една година, докато запасите се свиват

...
Цените на петрола в САЩ надхвърлиха 94 долара за барел
Коментари Харесай

Цените на петрола в САЩ надхвърлиха 94 долара за барел в сряда за първи път от повече от година, заплашвайки да повишат цените и инфлацията в цялата икономика.

Последните печалби дойдоха, след като федералните данни показаха, че запасите от суров петрол са намалели с повече от очакваното миналата седмица. Запасите в внимателно наблюдавания център за съхранение в Кушинг, Оклахома, паднаха до деветгодишно дъно.

„Там няма много петрол и това предизвиква известна нервност“, каза Том Клоза, глобален ръководител на енергийния анализ в Oil Price Information Service.

Цените на суровия петрол в САЩ скочиха с цели 4% до 94,04 долара за барел в сряда – най-високата цена в рамките на деня от 30 август 2022 г. – преди да се установят на 93,68 долара за барел, което е ръст от 3,6% за деня.

Скокът в цените на петрола може да застраши продължаващия спад в цените на газа.

Средната национална цена за обикновен газ падна до 3,83 долара за галон в сряда, според AAA. Това е с пет цента под най-високата стойност за 2023 г., определена по-рано този месец.

Ралито идва, след като редица банки на Уолстрийт повишиха прогнозите си за цената на петрола в светлината на агресивните съкращения на доставките, наложени от Саудитска Арабия и Русия.

В изглед от въздуха, Стратегическият петролен резерв на мястото на Bryan Mound се вижда на 19 октомври 2022 г. във Фрийпорт, Тексас. Във въздушен изглед, хранилището на стратегическия петролен резерв на мястото на Брайън Маунд се вижда на 19 октомври 2022 г. във Фрийпорт, Тексас. Брандън Бел/Гети изображения

Bank of America сега очаква петролът Брент да достигне средно 91 долара за барел за втората половина на тази година спрямо 81 долара за барел преди. Goldman Sachs наскоро предупреди, че петролът ще бъде средно $100 за барел по това време през следващата година.

Анализаторите казват, че възходящите залози от хедж фондове и други пазарни спекуланти са помогнали за подхранването на последното рали.

„Те стрелят за 100 долара и с тази скорост ще стигнат до там. Той има самоизпълняващ се елемент“, каза Робърт Яугер, вицепрезидент на енергийните фючърси в Mizuho Securities. "Небето е границата."

Но Yawger каза, че ралито на цените на петрола може да се прекалява. Той също така каза, че последните данни от Администрацията за енергийна информация са „силно съмнителни“, тъй като показват спад на запасите, въпреки че вносът се е увеличил, износът е намалял и по-малко петрол е преминал през рафинериите.

„Не се добавя. Ако сте счетоводител, ще получите нервен срив“, каза Яугер.

Клоза изрази предпазлив оптимизъм, че цените на газа продължават да падат, както обикновено се случва след края на лятото.

„Вероятно малко изпреварваме ските си“, каза Клоза за цените на енергията. „Все още мисля, че сме виждали върховете на цените на газа, с изключение може би на западните щати.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР