Петролът поскъпва към нови най-високи ценови върхове от повече от

...
Петролът поскъпва към нови най-високи ценови върхове от повече от
Коментари Харесай

Опасенията за руска инвазия в Украйна вдигат цената на петрола

Петролът нараства към нови най-високи ценови върхове от повече от седем години насам поради страхове, че възможна съветска инвазия в Украйна може да докара до въвеждане на строги наказания от страна на Съединени американски щати и Европа, които пък биха нарушили износа на един от най-големите производители в света в миг, когато петролният пазар към този момент е много затегнат във връзка с търсене и предложение.

Фючърсите на нефт Брент нарастват при започване на европейска търговия с 1,1% към 95,50 $ за барел, като по-рано денем преодоляха за малко равнището от 96 $ за барел, достигайки Щатски долар 96,16 - ново най-високо ценово равнище от октомври 2014 година

В същото време фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI се покачват с 1,3% към 94,30 $ за барел, като и те удариха при старта на търговията в понеделник нов 7-годишен връх от Щатски долар 94,94 за барел - най-високо равнище от септември 2014 година

Катализатор за днешното повишаване на петрола бяха мненията от страна на Съединени американски щати за неизбежна офанзива на Русия по отношение на Украйна " по всяко едно време ". Русия може да нахлуе в Украйна по всяко едно време и може да сътвори неочакван предлог за офанзива, обявиха Съединените щати в неделя.

" Ако се случи сходно придвижване на съветските войски, петролът Брент няма да има проблеми да поскъпен над 100 $ за барел ", уточни анализаторът на OANDA Едуард Моя, представен от Ройтерс. " Цените на петрола ще останат извънредно нестабилни и чувствителни във връзка с постъпващите последни информации по отношение на обстановката с Украйна ", добави той.

Геополитическото напрежение идва в миг, когато Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, отпред с Русия, известни общо като формата " ОПЕК + ", изпитват компликации да покачат взаимното произвеждане макар уговорката да усилят добивите с нови 400 000 барела дневно и през месец март.

Според Международната организация по енергетика (МАЕ) разликата сред действителното производството от страна на " ОПЕК + " и поставената от картела цел се е нараснала до 900 000 барела дневно през януари, до момента в който съгласно анализатори на банката JP Morgan тази разлика единствено в границите на страните членки на ОПЕК е 1,2 милиона барела дневно.

" Отбелязваме признаци на напрежение в цялата петролна група: седем членове на ОПЕК-10 не съумяха да изпълнят нарастването на квотите през месец януари, като най-големият дефицит беше показан от Ирак ", означиха от JP Morgan.

Американската банка добави, че така наречен " супер-цикъл " е в разгара си, като " цените на петрола евентуално ще скочат до 125 $ за барел при увеличение на рисковата награда по отношение на свободния индустриален потенциал ".

Анализаторът на CMC Markets Тина Тенг пък сподели, че аварийният потенциал е стеснен и търсенето на нефт е изпреварило индустриалния напредък, защото стопанските системи се възвръщат от най-лошата част на коронавирусната пандемията. " Не би лишило доста време цените да се покачат, макар че международните водачи бързат да оказват помощ за понижаване на възходящото напрежение “, добави тя.

Инвеститорите също по този начин следят договарянията сред Съединени американски щати и Иран за възкръсване на нуклеарното съглашение от 2015 година, което вероятно може да облекчи дефицита в петролното предложение. Високопоставен ирански чиновник по сигурността обаче показа в понеделник, че напредъкът в договарянията става " по-труден ".

В Съединените щати растящите цени на петрола предизвикват енергийните компании да усилят производството, като предходната седмица те усилиха с най-вече от четири години насам настоящите петролни платформи, демонстрираха петъчни данни на компанията за енергийни услуги Baker Hughes, представени от БНР.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР