Петролът поскъпва към най-високите си нива за настоящия месец на

...
Петролът поскъпва към най-високите си нива за настоящия месец на
Коментари Харесай

Петролът се търгува в най-високи нива за март

Петролът нараства към най-високите си равнища за сегашния месец на фона на геополитическо напрежение в Близкия Изток и вероятността за по-нататъшно понижаване на добивите във Венецуела.
Априлските фючърси на американския лек недопечен нефт нарастват във вторник с 1,34% към 62,90 $ за барел след вчерашно намаляване с 0,4%. В същото време фючърсите на петрола вид брент с доставка през май нарастват с 1,38% към 66,97 $, достигайки най-високо равнище от края на месец февруари.
Подкрепа за днешният добър растеж на петролните цени оказва засилващото се геополитическо напрежение в Близкия Изток и по-специално това по оста Саудитска Арабия - Иран.
В понеделник Саудитска Арабия дефинира нуклеарната договорка сред Иран и международните сили, реализирана през 2015-а година, като "дефектно съглашение ". Трябва да се има поради, че в края на миналата работна седмица той даже заплаши, че Саудитска Арабия може да стартира да създава свое лично нуклеарно оръжие, в случай че и Иран продължава със своите разработки. Тази опасност провокира стабилен растеж на цените на петролните фючърси в петък с сред 1,7% и 1,9%.
Всички тези изявления са факт в навечерието на визитата на саудитския принц Мохамед бин Салман в Съединени американски щати и преди неговата среща с американския президент Доналд Тръмп. Трябва да се има поради, че и двамата водачи са извънредно сериозни във връзка с Иран.
От своя страна Тръмп заплаши наскоро да изтегли Съединените щати от нуклеарното съглашение сред Техеран и шестте международни сили. Това беше изтълкувано като знак за възможното налагане на нови наказания, които биха могли да навредят на петролната промишленост на Иран.
В същото време вложителите на пазарите на първични материали не престават да наблюдават деликатно намаляващите петролни добиви във Венецуела, което е спомагателен фактор в поддръжка на растящите цени на черното злато. Само в границите на февруари производството на нефт в латиноамериканката страна се е свил с повече от 500 хиляди барела дневно по отношение на година по-рано, посочваха последни данни на Международната организация по енергетика (MAE). Спадът се дължи на все по-задълбочаващата се икономическа рецесия в страната, като МАЕ предизвести, че Венецуела е "уязвима към още по-ускорен понижаване " на добивите, което може да докара до недостиг на международните петролни пазари.
Въпреки днешното възходящото придвижване на петролните фючърси, вложителите са в с напрежение очакване на постоянните ежеседмични данни за складовите ресурси на скъпата енергийна суровина в Съединени американски щати. Трябва да се има поради, че по-високите цени вследствие на съглашението сред ОПЕК, Русия и други техни съдружници за ограничение на производството способстваха за мощен растеж на добивите както в Съединени американски щати, по този начин и в Канада и Бразилия. Именно увеличението на производството и най-много това на шистов нефт в Съединени американски щати ограничи през последните месеци растежа на цените.
Трябва да се има поради, че апетитът за американски недопечен нефт съставлява проблем за страните - членки на ОПЕК, защото увеличаващите се отстъпки за петрола, добиван в Съединени американски щати по отношение на петрола вид брент, го прави по-привлекателен за задграничните петролни рафинерии. В същото време цената на петрола вид брент се употребява като пример за няколко страни от Близкия изток и за други световни производители, които ги прави по-малко конкурентоспособни.
Агенция Ройтерс цитира Мат Стенли от петролната брокерска компания Freight Investor Services International: "Цените на суровия нефт вид брент през 2017-а година възлизаха приблизително на 3,36 $ за барел над тези на американския лек недопечен нефт спрямо ценова разлика от едвам 0,40 $ за барел през 2016-а година. Това обезпечава сериозен тласък за по-голям експорт на недопечен нефт, добиван в Съединени американски щати ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР