Петролът на световната борса удари 8-годишен връх след нахлуването на

...
Петролът на световната борса удари 8-годишен връх след нахлуването на
Коментари Харесай

След събитията в Украйна: Масовите горива у нас може да скочат до 3 лева

Петролът на международната борса удари 8-годишен връх след нахлуването на съветски войски в Украйна. Сортът Брент нарастна с 6,43%, или 6,23 $, като доближи цена от малко над 103 $ за барел, което е най-високото равнище от 2014 година насам. На фона на повишаването на петрола непроменяемо се чака и повишение на цените на всеобщите горива у нас.

Средната цена на най-масовият бензин А95 в страната през днешния ден е 2,55 лв. за литър, а дизелът 2,62 лв.. Пропан-бутанът се търгува се за 1,40 лв. за литър, а метанът е 2,83 лв. за кг. Средната цена за Пловдив се движи с няколко стотинки под междинната за страната, като пловдивска област е на четвърто място по най-евтини горива в България.



Макар тази седмица по бензиностанциите в страната да се следи неподвижност на цените, през вчерашния ден всеобщите горива скочиха с 1-2 стотинки, до днешните си стойности. Поскъпването на петрола с близо 7% през днешния ден, непроменяемо ще докара до скок на цените и за крайните консуматори. Следвайки обикновената математика, можем да чакаме цени от към 2,80 лв. още през идната седмица, а в случай че цената на петрола продължи да се покачва, не са изключени и цени от 3 лв. през март.

Европа разчита на Москва за към една четвърт от доставките си на нефт и към една трета от доставките на газ.

Ескалацията в Украйна изплаши в допълнение играчите на пазарa в международен мащаб, и той към този момент е подложен на огромно напрежение. Производителите на нефт не могат да смогнат със мощното възобновяване на търсенето.

Очакванията са цената на „ черното злато “ да е приблизително 110 $ за барел през второто тримесечие на годината, до момента в който напрежението в Украйна продължава да ескалира, показаха от JPMorgan Chase & Co. още преди седмица с оглед събитията в Европа.

" През идната седмица може да се чака осезаемо покачване на цените на горивата у нас. Има задоволително наличия, което е положителната вест. Възможно е повишаване с 15 стотинки. Възможно е да достигнем цени на естествените горива покрай 3 лв.. Въпрос на време е да забележим какво ще се случи на нашите бензиностанции. Не виждам положителни вести за нашата област. Дори да не се беше случила обстановката с Русия и Украйна, чакахме покачване ". Това предвижда пред БНР ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР