Петрич, Разлог, Сандански и Благоевград -четири от най-атрактивните общини в

...
Петрич, Разлог, Сандански и Благоевград -четири от най-атрактивните общини в
Коментари Харесай

Местните избори в Пиринско - див екшън, знакови промени и урок за политици! Трудни победи за кандидатите на ПП ГЕРБ в Разлог и Петрич, болезнени загуби за партията на Б. Борисов в Благоевград и Сандански

Петрич, Разлог, Сандански и Благоевград -четири от най-атрактивните общини в Пиринско имат новоизбрани кметове. В Петрич и Сандански постовете си резервират досегашните кметове Димитър Бръчков и Атанас Стоянов, в Разлог победи остарелият кмет Красимир Герчев, който завоюва в тежка " братоубийствена " война, с досегашния си съпартиец и заместител кмет Венцислав Гърменов, а Благоевград избра претендента на " Продължаваме промяната " Методи Байкушев, пред самостоятелния претендент, подсилен от ГЕРБ Илко Стоянов.

Общото сред всички предизборни борби е дивата гняв, с която се преследваха претендентите за кметове, черната пиар акция, на която заложиха част от претендентите, срамните личностни характерности, с които платени тролове заливаха обществените мрежи и не на последно място неналичието на политика в предизборните баталии.

Битката за кметските кресла извади на показ грозното лице на локални политикани, които не се спираха пред нищо, с цел да очернят съперника до степен отвращаваща електората. Станахме очевидци на яростни конфликти, минали през срамна вербална експанзия, ужасно настъпление на престъпни видове с черни джипове и татуирани вратове, пуснати като ударната мощ на този или оня претендент. и носители на финансовия тласък за отрудения и отегчен от избори електорат.

Кампания " Местни избори 2023 " в Пиринско е заслужен сюжет за динамичен екшън, със закани и мафиотски демонстраци, същински церемониал на неограничените благоприятни условия на политическата посредствености дивотия . В такава конюнктура трябваше да избираме управниците си. Онези, които в идващите 4 години ще са виновни за съдбините ни.

Дали сме дали своят вот със замъглено схващане, повлияни от тази гнусна акция, или всеки е предолял шока от всички протичащо се и е дал своя вот с разсъдък и чиста съвест, ще стане ясно, когато забележим всеки от определените по какъв начин ще ръководи общината, по какъв начин ще оправдае доверието, което е получил. Тази акция сподели няколко значими неща - огромна част от хората се умориха от избори, което изяснява ниската изборна интензивност на балогажите през вчерашния ден, други не излизат да гласоподават без да бъдат финансово стимулирани- наклонност, която се задълбочава с годините, а трети апатично отсвириха деня на балотажа и не застанаха пред урните.

Резултатите от локални избори 2023 дадоха и сериозен урок за локалните партийци и политици и нанесоха имиджов удар на партиите в региона. Болезнени са загубите за най-голямата политическа мощ в региона Политическа партия ГЕРБ. ГЕРБ загуби Сандански, изгубиха и Благоевград., защото подкрепеният от тях претендент Илко Стоянов бе надвит от съперника си от Политическа партия " Методи Байкушев. Методи Байкушев от ПП-ДБ завоюва борбата с 50. 21% от гласовете, а съперникът му Илко Стоянов - 47. 24%.
Цял ден през вчерашния ден претендентите се преследваха в резултата. При първичните данни от екзитполовете на " Маркет ЛИНКС " Стоянов запазваше кметския пост, като имаше дребна преднина пред Байкушев.

Данните на " Галъп интернешънъл " пък сочеха, че претендентът на ПП-ДБ печели изборите на втори тур в Благоевград, като за него са дали своят вот 49, 5% от благоевградчани, а за кандидат- кметът на ГЕРБ са дали своят вот 48. 1%.. В края на вечерта, след броенето с разлика от към 2 % Байкушев завоюва Благоевград.

Илко Стоянов се бори до последно за доверието на благоевградчани, които обаче избраха новото лице, като го припознаха като притежател на позитивна проямяна за регионалния град.

Предателства белязаха акцията на претендента Илко Стоянов, като най-върлите му предатели бяха огромна част от членовете на ГЕРБ, които гласоподаваха за някогашния кмет Атанас Камбитов, който се яви като самостоятелен претендент за кмет, други дадоха гласи си за съперника на Стоянов - Методи Байкушев. Така ГЕРБ изясняват загубата на Илко Стоянов.

ГЕРБ -Благоевград не гласоподава за Илко Стоянов - подсилен от водача на партията Бойко Борисов. Борисов пристигна в Благоевград, с цел да стимулира своите да гласоподават за Стоянов, само че посланието му не бе разбрано. ГЕРБ се разпадна, раздели се на минифракции, водени от измислени герои, които унищожиха партията на Бойко Борисов в регионалния център . Борисов един път им елементарни и след години, в които не беше стъпвал в Благоевград, пристигна предизборно, показвайки им, че държи да работят интензивно за положителния избирателен резултат на претендента, само че локалните гербери загърбиха това обръщение.

ГЕРБ Благоевград -няма! Жалко за Борисов. В " неговия двор ", в " неговата къща " , нахълтаха " анархисти ", които унищожиха граденото с години, разсипаха партията му в един от бастионите и- Благоевград. Илко Стоянов обра и вота антигерб и загуби с малко. Оказа се, че изборът му е напълно мажоритарен, и че хилядите, които са дали своят вот за него не са част от партийни централи.

Не единствено ГЕРБ се разпадна в Благоевград . Партията на Нинова, Българска социалистическа партия също сподели цялостен разгром. Червените изчезнаха от политическата сцена, неумело ръководени от локалните водачи. Знаковата загуба на спрягания за балотаж Николай Шушков е безапелационното доказателство, че столетницата е немощна, ядрото и разрушено, а свободните му електрони се прикачаха към кого ли не.

С избора си Благоевград награди за напъните му и чистата акция Методи Байкушев . Кандидатът с респектираща сила за победа и акция като по учебник. Не жалеше сили Байкушев при стотиците си срещи с хората, спретнат в концепциите и целите за развититето на града. Месеци наред не се спря в предизборните си обиколки- с цел да опознае проблемите и хората от близко. Методи Байкушев беше на всички места и както се споделя , завоюва тъй като беше измежду хората, разсъни очакванията им, завоюва благосклонностите и доверието им. Благоевград припозна юрист Методи Байкушев като вестител на положителното, на честността и новото начало за Благоевград.

В Петрич досегашният кмет съумя да завоюва в борба с 10 претенденти и отиде на балогаж с най-амбицирания да го детронира. С близо 1900 гласапреднина Димитър Бръчков удари съперника си Стоян Руйков, който сплоти към себе си всички съперниците на Бръчков. Трудна беше борбата на Бръчков , единствено през вчерашния ден против него и хората му в ОИК постъпиха над 50 " ялови " сигнала за нарушавания в изборния ден. Димитър Бръчков повежда Петрич за трети следващ мандат в бастиона на ГЕРБ. Той е претендентът на ГЕРБ и отбрани безапелационно партията на Борисов, без помощ от на никое място и макар вътрешнопартийните изменничества, за които Бойко Борисов би трябвало да научи. Бръчков заслужава нестихващи овации, че победи на фона на траялия с месеци гнет на опозицията, на който бе подложен . Той даде урок на политиците по какъв начин се прави политика и направи показно по какъв начин се печелят избори " във време на война ". Сам против всички! Поздравления за изборния му триумф...

Тържество, успех за Красимир Герчев, претендентът на ГЕРБ победил в Разлог с 1800 гласа повече от съперника си, някогашният заместител -кмет и негов съпартийец В. Гърменов. Изборите в Разлог изрично демонстрираха, че и тук ГЕРБ се раздели , само че пък по-голямата част от симпатизантите и членовете на партията отидоха при Красимир Герчев, който нощес поведе хорото на успеха на площада, предизвиквайки същинска еуфория у електората, дал своя вот му доверие за следващ трети мандат.

Битката за Сандански -тежка, сложна, престъпна. От дни в града обикаляха дебеловрати момчета с тъмни джипове, които да респектират гласоподавателите. В последна сметка спечелилият с няколкостотин гласа е досегашният кмет Атанас Стоянов. Кандидатът на ГЕРБ Стоян Стоев загуби макар поредната си политика, спортсменска конкуренция и чиста акция. Загуби с малко и се съобщи като един добър и благонадежден политик, познаващ до болежка проблемите на съгражданите си . Атанас Стоянов пък потвърди, че познава разпоредбите на изборното съревнование, умел избирателен състезател и кмет, който съумя за следващ път да завоюва доверието на санданчани.

Най-големите градове в Пиринско - Петрич, Сандански, Разлог, Благоевград към този момент имат нови кметове. В Петрич, Сандански и Разлог в кабинетите влизат старите кметове на общините, които не престават работата си.

В Благоевград новият кмет Методи Байкушев стартира изначало. Какъв ще е екипът му, кои ще са хората, с които ще се обкръжи, ще допусне ли грешките на някои от другите в подбора на администрацията следва да се разбере. Пожелаваме триумф на новите кметове, чиято работа ще следим от близко. Дано този път разочарования няма!

Очаквайте точните проценти, с които спечелилите влизат в общините.

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР