Петнадесет държави от ЕС, които са на фронтовата линия на

...
Петнадесет държави от ЕС, които са на фронтовата линия на
Коментари Харесай

България и още 14 държави в ЕС с призив за укрепване на границите

Петнадесет страни от Европейски Съюз, които са на фронтовата линия на миграцията, приканиха за подсилване на границите и за подписване на съглашения с трети страни за приемане на мигранти, осведоми Агенция Франс Прес.

" Заслужава си да се изследва опцията за подписване на съглашения за безвредни трети страни със съответните страни по външните граници на Европейски Съюз и оттатък тях, а където е подходящо, да се даде правна опция за това ", обявиха страните след двудневна конференция в Атина, отдадена на ръководството на границите.

В момента Европейски Съюз изследва способи, по които неговата гранична организация Frontex да работи в трети страни, с цел да възпира миграцията.

" Ангажираме се да засилим дейностите с оглед намирането на решения за даване на интернационална протекция в трети страни ", обявиха петнадесетте страни от Европейски Съюз.

Общият звук във връзка с миграцията се втвърди в Европа от 2015-2016 година насам, когато тя одобри над един милион претенденти за леговище, множеството от които сирийци, бягащи от войната в страната си.

" За първи път в историята Европейски Съюз възнамерява да подписа тези съглашения с неевропейски страни ", написа през уикенда в Туитър Тинеке Стрик, народен представител от Европейския парламент от групата на Зелените.

Споразуменията ще разрешат на Frontex да разполага гранични чиновници и да извършва задания по ръководство на границите, сподели Стрик.

Мавритания и Сенегал са две страни, които водят съответните договаряния с Европейски Съюз, сподели тя.

Участниците в конференцията - Австрия, България, Хърватия, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния и Словакия - през днешния ден също по този начин приканиха Европейската комисия да отпусне " съответна финансова поддръжка " на държавите-членки на предна линия " за всички типове инфраструктура за отбрана на границите, в това число физически бариери и други свързани с приема разноски ".

" Подкрепата на Frontex също би трябвало да бъде увеличена и изцяло разгърната в най-засегнатите държави-членки ", обявиха те.

Те желаеха и " повече благоприятни условия за ускорени процедури, последвани от отменяне при положение на неоснователни молби за леговище ".

Няколко страни, сред които Австрия и Гърция, приканиха за финансиране от Европейски Съюз за подсилване на оградите по външните граници на блока, с цел да се понижи потокът от лица, търсещи леговище. Но Комисията до момента не е склонна да се ангажира с това, като съобщи, че " построяването на стени и бодлива тел " не е вярното решение. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР