Петков: България има три ясни изисквания за напредването по тематаИ

...
Петков: България има три ясни изисквания за напредването по тематаИ
Коментари Харесай

Еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи: Фрустриран съм, че още нямате решение за РС Македония

Петков: България има три ясни условия за напредването по тематиката
И немският канцлер Олаф Шолц идва в София

“Тъй като още веднъж и още веднъж се връщам, значи че към момента няма решение, което доста ни фрустрира, в случай че мога искрено да го кажа, тъй като не можем да продължим по-нататък с процеса по присъединение на РСМ - всички страни членки да го одобрят. След всички извършени диалози в София и Скопие европерспективата за Република Северна Македония освен ще се обясни, само че и ще се укрепи.”

Това съобщи еврокомисарят по съседство и разширение Оливер Вархеи след срещата си с премиера Кирил Петков на “Дондуков” 1 през днешния ден.

Преди месец Вархеи се бе заканил, че ще идва в София всеки три седмици, до момента в който България не даде зелена улица на Скопие за започване договаряния за участие в Европейски Съюз. “Юни е значим месец от календара на Европейския съвет и бихме желали в скоро време да забележим споразумение”, разяснява Вархеи.

Премиерът Петков съобщи на Вархеи, че България има три ясни условия за напредването по тематиката Северна Македония: съблюдаване на Рамковата позиция, която беше призната от българския парламент, включване на българите в конституцията на Северна Македония, с цел да могат техните права да бъдат предпазени и Договорът за добросъседство да се извършва. “Това са били нашите полемики и преди, и в този момент и работим да забележим дали е допустимо Европейски Съюз да бъде поръчител за тези три условия” посочи Петков и отхвърли погрешните съгласно него изказвания, че българското държавно управление имало две външни политики.

Междувременно външния министър Теодора Генчовска обаче удостовери през вчерашния ден, че в действителност съществуват паметни мемоари за срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по тематиката за Северна Македония. Записките са с гриф поверително и се пазят в министерството. На тези срещи е обсъждано по какъв начин да се заобиколи ветото на България за Република Северна Македония. Генчовска посочи, че не е участвала на диалози на Петков с други дипломати по тематиката за отпадането на ветото на РСМ, само че е получила информация от европейски дипломати.

Според депутата от Има Такъв Народ Станислав Балабанов на последния съдружен съвет министър председателят споделил: “Трябва да създадем по този начин, че Макрон да победи и че Франция би трябвало да се похвали с нещо до края на европредседателството си. Балабанов цитира думи на Петков, съгласно който повдигането на ветото за РСМ с изискване президентът Макрон и Франция под някаква форма да бъдат поръчител за националния ни интерес “така или другояче щяло да се случи”.

А немският канцлер Олаф Шолц ще посети България в събота и ще беседва с премиера Петков, оповестиха от държавната прес­служба.

В Министерския съвет двамата ще проведат среща на четири очи, последвана от пленарно съвещание на двете делегации.

Сред акцентите на на диалога сред Петков и Шолц ще бъде и европейската интеграция на Западните Балкани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР